Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Myggen lockas av din doft

Är du dessutom lat maximerar du chansen att bli
rejält uppvaktad av besnablade, tror insektforskare. 

Med jämna mellanrum tömmer Conrad Hildingsson myggjagarens nätbehållare på sin fångst. Vid tiden runt midsommar töms fällan dagligen. "Häromdagen när jag kom ut och det var lite regnigt var det ett svart moln av knott runt myggjagaren. Och då är vi ju ändå rätt skonade här om man jämför med Norrland", säger Conrad Hildingsson.Bild: Foto: Laura Mendelin
De olyckligt uppvaktade får fäktande kämpa sig igenom sommarfesterna i långärmat och ett moln av myggmedel, medan bordsgrannarna lugnt kan sitta barbenta och baraxlade utan att få ett enda litet bett. Att mygg föredrar vissa av oss framför andra är ett välkänt fenomen. Men forskningsrönen om vad som styr myggens preferenser är motsägelsefulla.
– Det är komplext. Det som är helt bevisat i massor av studier är att myggen är mer attraherade av vissa människor, och att dofter är en stor bit av valet, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.
Björnklister, mandel, citrus och grön frukt – vilka dofter som föredras av myggen är ännu ett tvisteämne bland de lärde. Klart är att mygg i jakten på blodvärdar dras till koldioxid, som finns i vår utandningsluft. Även mjölksyra lockar.
Den norske zoologen och insektsforskaren Reidar Mehl väckte stor uppståndelse när han för några år sedan presenterade de spektakulära rönen om att myggen tänder mest på dem som är fulla och kåta.
– Full och kåt är ingen bra kombination. Det är sedan länge känt att könsferomoner hos både människor och djur verkar attraherande på mygg. Försök med öl visar också att myggen fördrar människor som doftar alkohol, säger Reidar Mehl.
– Men om alkoholen har en direkt eller indirekt verkan är oklar, eftersom människor som druckit alkohol också lättare utsöndrar könsferomoner.
Mehls teori kan stämma, menar Jan Lundström.
– Den kan inte uteslutas, även om det är svårt att genomföra en vetenskaplig studie på det här. När vi dricker alkohol vidgas de ytliga blodkärlen och vi blir varmare på hudytan, vilket är attraktivt för mygg. När du är kåt, berusad och ute i naturen utan särskilt mycket kläder på dig är det nog ganska troligt att du får fler myggbett.
Lättja är en annan egenskap som uppskattas av mygg.
– När myggen slår sig ner väntar de en stund innan de biter. De gillar inte att bli upptäckta och störda i maten. Det är också därför de dras till mörka ytor, säger Jan Lundström.
Den som dessutom svettas ligger ännu bättre till hos blodsugarna, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
– Mygg gillar svettdoft. Svettiga strumpor är en klassiker för att locka mygg till fällor.
Men enskilda dofter lockar inte myggen. Det är istället den personliga blandningen av dofter hos var och en av oss som drar. Att entydigt svara på varför en människa blir mer biten än en annan är därför svårt, säger Jan Lundström. En alternativ förklaring skulle, paradoxalt nog, kunna vara doftfrihet.
– Det finns studier som tvärtemot vad man skulle kunna tro visar att människor som är attraktiva för mygg sänder ut en betydligt mindre mängd doftsignaler än de icke attraktiva människorna.
Vår personliga doftcocktail gör det dessutom svårt att förutspå vilka myggmedel som faktiskt skyddar var och en av oss.
– De doftar olika på olika människor. Du får experimentera lite för att komma fram till vad som funkar bäst för just dig, säger Reidar Mehl.

Sant eller falskt?

Myggen dras till människor med sött blod. FALSKT
Reidar Mehl: ”Tidigare sa man att mygg föredrar vissa blodtyper, eller ”sött” blod. Det är en gammal villfarelse. Myggen vet ju inte hurdant blodet är förrän de har smakat.”
Man kan härda sig mot mygg genom att gå ut naken i skogen och bli immun.
SANT OCH FALSKT
Reidar Mehl: ”Man kan bli immun mot mygg. De flesta som utsätter sig för mygg blir så småningom mindre känsliga. Men samtidigt tar man risken att bli hypersensibel. Fast det drabbar bara ett fåtal människor.”
Betten kliar mindre om myggan får suga färdigt. SANT
Reidar Mehl: ”Låt myggan sitta kvar tills den flyger iväg självmant, så får du mindre besvär med klåda och irritation efteråt. Då hinner myggan nämligen själv suga upp en del av giftet den sprutat in vid sticket.”
Gå till toppen