Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torkan mot rekordnivåer

Hittills under juli har det på sin höjd fallit runt tre millimeter regn. I Lund noll. Risken finns att det att inte kommer en droppe till under hela månaden.

Bild: Arkivfoto: Henrik Rosenqvist
– Skåne avviker rejält från övriga Sverige. Det handlar om mellan noll och fem procent av den normala nederbörden hittills, säger meteorologen Joel Melin.
SMHI varnar för att det nu är extremt torrt i hela västra Skåne liksom i den nordöstra delen.
Övriga Skåne klassificeras än så länge som mycket torrt, men flyttas i nästa vecka upp i extremkategorin. Det betyder att det eldningsförbud som redan råder i stora delar av Skåne därmed kommer att gälla i hela länet.
De sista större regnmängderna över Skåne kom de sista dagarna i juni. Månaden blev på många håll betydligt regnigare än normalt.
Därför har torkan i juli på de flesta håll fortfarande inte satt några större spår i växtligheten.
Däremot börjar torkan märkas på vattenförsörjningen på en del håll. I Åhus har kommunen till exempel manat till sparsamhet med vatten sedan vattentornet där nästan tömts.
Bidragande orsak där har varit en stor sommarbefolkning och större evenemang som den pågående Åhus beachhandbollsfestival som beräknas locka 40 000 besökare och deltagare.
De senaste mätningarna av grundvattnet i Skåne gjordes häromdagen av Sveriges geologiska undersökning, SGU.
– Grundvattennivåerna är under det normala i hela Skåne nu, och brunnsägare som tidigare haft problem ska vara försiktiga med vattenuttaget, säger Fredrik Theolin på SGU.
Grundvattnet sjunker med viss eftersläpning vid brist på nederbörd, påpekar han. Och enstaka framtida regn kommer att sugas upp i marknivå. Så en torrperiod som denna kan få långsiktiga konsekvenser.
I vattendragen i västra Skåne är nivåerna redan lägre än normalt.
– Lund har hamnat i regnskugga på senare tid, berättar Maria Nitare, handläggare på Länsstyrelsen i Skåne.
Samma sak gäller Landskrona, Helsingborg och Bjärehalvön.
Men än så länge är det ingen akut fara för djurlivet i bäckar och åar.
– Vattennivån varierar ju naturligt, och det är normalt att den är låg på sommaren. Så länge det inte blir väldigt varmt i vattnet och dåligt med syre klarar djuren sig.
Den torra julimånaden har hittills inte bjudit på några högsommartemperaturer.
Enligt SMHI har medeltemperaturerna i Skåne hittills legat på en till två grader över normaltemperaturen (enligt meteorologisk praxis julisnittet för åren 1961–1990).
Den aktuella prognosen för de närmaste tio dagarna visar att torkan fortsätter. I västra Skåne håller sig dagstemperaturerna under tjugofem grader, men i de östra delarna blir de högre.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen