Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Virkar trygga armar till för tidigt födda

Omständigheterna gjorde Erika Drewke till kvinna över virknålen. Hon arbetar med att tillverka och förmedla bläckfiskar som ska ge trygghet till för tidigt födda barn på sjukhus runtom i landet.

Erika Drewke är bläckfiskambassadör för ett relativt nystartat projekt som hon kom i kontakt med via Facebook. Inspirationen kommer från Danmark. Virkande välgörare över hela landet tillverkar de mångarmade djuren som sedan skänks till sjukhusens neonatalavdelningar och placeras i kuvösen hos de för tidigt födda små.
– Tentaklerna ska påminna bebisen om navelsträngen och tiden i magen och ge trygghet. Bebisarna som gärna vill gripa kan ta tag i tentaklerna istället för att dra i en sond till exempel, säger Erika Drewke och tar fram en ny sändning.
Erika Drewke lärde sig virka av sin farmor efter en omfattande operation som gjort det för ansträngande att läsa. Nu virkar hon nästan jämt.
– Det har blivit ett beroende.
Hennes jobb som ambassadör är att kolla, mäta och tvätta varje bläckfisk och se till att man följer Konsumentverkets regler.
– Garnet måste vara av bomull eller bambu. Ull och akryl luddar för mycket och kan vara farligt att andas in för så små. Huvudet måste vara minst 4,5 centimeter i diameter och tentaklerna max 22 centimeter när man drar ut dem. Bläckfiskarna tvättas i 60 grader med oparfymerat tvättmedel.
Det svåraste momentet i tillverkningen är att få till spänsten i bläckfiskarmarna. Erika Drewke delar med sig av tricken för att nå ett resultat med schwung:
– Man använder tjockare garn än virknålen är avsedd för. Det är lättare om man virkar hårt och lägger upp luftmaskorna hårdare än man brukar.
Erika Drewke pluggade grön biologi på universitetet. För ett och ett halvt år sedan tog livet en ny väg. Under flera år hade hon besvärats av en svår huvudvärk när hon ansträngde sig eller till och med skrattade.
En vårkväll 2011 blev läget akut med känselbortfall i ansiktet. Väl på sjukhuset visade det sig att hon hade en missbildning vid skallbasen som gjorde att lillhjärnan sjönk ner mot ryggmärgen. Operationen ett halvår senare avlöpte väl, men vägen tillbaka är lång. Huvudvärk har hon jämt.
– När det är som värst känns det som om huvudet brinner. Jag står ut de dåliga dagarna för att jag vet att det kommer bättre dagar.
Huvudvärken gör att hon spänner musklerna och har dessutom lett till ännu ett smärttillstånd, fibromyalgi. För att kunna återhämta sig lättare och få bättre sömn ska Erika Drewke gå på ett smärtrehabiliteringsprogram för att bland annat lära sig olika strategier för att hantera smärta.
– När kroppen inte klarar mer smärta skickar hjärnan ut falska smärtsignaler. Läkarna har sagt att det kan ta upp till fyra år innan kroppen, särskilt musklerna, har hämtat sig efter en sådan här operation.
Erika Drewke visste om att hon skulle få en tuff period efter ingreppet. Hon förberedde sig genom att skaffa en anteckningsbok som hon fyllde med bilder, citat och tankar som gör henne glad. Den första boken är fylld och hon är inne på nummer två. Den lilla vindslägenheten i centrala Lund är inredd enligt en liknande princip. På en hylla lyser några röda och väldoftande rosor. Mitt emot står ett stort kollage med bilder på goda vänner och fina minnen.
– Jag tycker att det är viktigt att ha saker framme som får en att le.
Här finns förstås prov på hennes virkkonst som inte stannar vid bläckfiskar. Hon har virkat barnkläder och filtar som också skänkts till goda ändamål via hjälporganisationer.
– Känslan av att göra nytta och att vara behövd betyder jättemycket. Än har jag inte hittat tillbaka till biologin och jag vet inte riktigt vad jag vill.

Erika Drewke

Bor: I Lund
Ålder: 24 år.
Familj: Föräldrar, bror och syster.
Gör: Ska börja på smärtrehabiliteringsklinikens femveckorsprogram, arbetstränar i syateljén på Råbygård.
Aktuell: Virkar och förmedlar bläckfiskar till för tidigt födda på sjukhus.
Läs mer om bläckfiskprojektet här: www.babydjungeln.se
Gå till toppen