Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Två badförbud i Malmö

Inför sommarens troligen mesta badhelg spärras två av Malmös mest populära badplatser av: Sundspromenaden i Västra hamnen och Barnviken i Sibbarp.

Det är första gången den enormt populära Sundspromenaden spärras av på grund av otjänligt vatten.
Badet blev så sent som förra året officiellt strandbad efter att under tio år ha blivit allt mer populär inofficiell badplats.
Att badvattnet i Barnviken i Sibbarp är otjänligt är däremot en gammal känd följetong. Kommunen har en pågående utredning om hur badet ska bli kvitt problemen i viken med stillastående vatten.
– Men det är märkligt att proverna visade så höga bakteriehalter på Sundspromenaden där vattengenomströmningen ju är hyfsad, säger Susanna Söderberg, entreprenadansvarig på gatukontoret i Malmö.
Proverna togs i måndags. Så fort resultaten kom på fredagens förmiddag beslöt man om avspärrningar.
– Det är vi skyldiga att göra. Nu har vi satt upp kravallstaket vid bryggorna och trapporna mot vattnet och skyltar som avråder från bad.
Avspärrningarna kommer att vara kvar till de nya provsvaren kommit någon gång i nästa vecka. Nya prover togs på fredagen.
– Vi kan naturligtvis inte hindra någon från att bada ändå. Vår uppgift är bara att avråda från bad, säger Susanna Söderberg.
Kommunens miljöinspektör Hedda Areskough säger att de nya proverna får avgöra om man gör ytterligare undersökningar av orsaken till de höga halterna.
– Det kan naturligtvis vara något tillfälligt.
Badvattnet vid samtliga andra populära stränder i Skåne har hittills varit godkänt, enligt Smittskyddsinstitutet.
 

Hur påverkar badförbudet dig? Kommentera gärna nedan!

Provtagningar

Under sommaren har fyra tidigare provtagningar i Sundspromenadens vatten visat mellan 50 och 100 ecoli-bakterier per 100 milliter vatten. Det senaste provet visade över 5 000. Gränsen för tjänligt badvatten går vid 1 000.
I Barnviken i Sibbarp har badvattnet varit tjänligt vid de tre senaste provtagningarna. Nu hade vattnet 890 intestinala enterokocker per 100 milliliter vatten. Gränsen går vid 300.
Båda bakteriesorterna är mag/tarmbakterier.
Gå till toppen