Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besökrekord redan vid lunch

Semester, sol och blå himmel – perfekt för lite strandträngsel. På Lomma beach viskades det om besöksrekord redan vid lunchtid. 

Klockan är tolv på dagen och parkeringen vid Lommas norra strand är nästan full. Fyra tjejer i bikini och gul reflexväst viftar in bilar med hjälp av linjemansflaggor. En badgäst undrar om det är offside. Tjejerna kommer från fotbollsklubben GIF Nike och är glada över det fina vädret som ger extrapengar.
– Det brukar aldrig vara så här mycket gäster vid den här tiden, säger Linnéa Jönsson, som parkeringsjobbat tre veckor i sommar.
Medan vi pratar har det bildats en mindre bilkö. Vid andra änden av parkeringen är det kö till toaletterna och vid glasskiosken en bit bort är det också kö. Michael Roden är verksamhetsansvarig för kiosken.
– Idag slår vi rekord. Det är den bästa stranddagen hittills i år. 27 grader och inte ett moln på himlen. Kolla på stranden, jag tror det är 15 000 pers här idag.
Enligt en kommunskylt en bit bort har badplatsen fått två stjärnor av tre möjliga. Det betyder att vattenkvalitén här är god. I fjärran syns Turning Torso och Malmö där det igår avslöjades att kommunen uppmätt höga halter av tarmbakterier.
– Jag tror att vi har massa malmöbor som kommer hit nu i stället. Här har vi inga ecoli-bakterier, säger Michael Roden.
På en knallrosa badring flyter femåriga Noa Hedebris allt längre ut i vattnet. Pappa Björn står på stranden och håller koll.
– Det är ju långgrunt som tur är.
Familjen bor i Malmö och var egentligen på väg till Falsterbo, men vände när de förstod att de var långtifrån ensamma.
– Det är det sjukaste jag sett. Vi har varit där många gånger och en sådan bilkö har jag aldrig upplevt. Vi kom inte förbi första rondellen.
Trängseln på stranden har de däremot inget emot.
– Nej, det är roligt att det händer något. Man får ju plats ändå.
En bit bort ligger Malin Aversten och blundar mot solen. Hon kommer från Stockholm och hälsar på vänner i Lomma varje sommar. En dag som denna kan hon inte tänka sig att spendera annorlunda än på en handduk vid vattnet. Även om det var barnen som fick bestämma att det blev just havet.
– Jag tycker att det är jobbigt med sand. Vi var här igår också och jag hade sand i öronen när jag duschade. Hade det funnits en sjö i närheten, som i Stockholm, så hade jag åkt till den i stället.
Klockan har hunnit bli ett. Tillbaka vid parkeringen har Linnéa Jönsson satt sig ner för att äta lunch. Det finns knappt en plats ledig.
– I värsta fall får vi öppna nödparkeringen här bakom. Det här är en väldigt bra dag.
Gå till toppen