Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En ros är en ros är en ros

Att säga att Märit Mårtensson är en rosenälskare är att ta till i underkant. 150 olika rosor prunkar i trädgården och det finns alltid plats för en till.

Märit Mårtensson

Bakgrund: Lågstadielärare.
Bor: Björka by, född o uppvuxen i Bräcke kommun, verksam som lärare på Frösön, Jämtland.
Sommarställe: I hembyn Ulvsjö, Bräcke, har numera övertagits av barnen.
Familj: 3 vuxna barn och 6 barnbarn, make Christer Mårtensson.
Djur: Höns och katter.
Måtto: Försök att hitta det bästa i varje dag och njut av de små tingen.

Mariehem

Gården: Har legat ungefär på samma plats i flera hundra år. Från början en fyrlängad gård, som delades till två fastigheter av två bröder. Efter en brand på 1880-talet byggdes de nuvarande tre husen, som stod färdiga 1885. Idag är samtliga längor renoverade. I bostadsdelen finns en gammal vedeldad bakugn som man bevarat.

Trädgården: Anlades på 1920-talet i samband med ägarbyte. Omgärdad av en gråstensmur som finns kvar. Två systrar levde kvar till 1987 och trädgården förföll därefter. Gården stod tom fram till 2001.

Träden: Fyra gamla fruktträd finns kvar. Allén längs infarten har fyllts på med nya fruktträd där de gamla fallit. Ett päronträd hade fått huvudstammen avsågad och hade bara en levande gren kvar. ”När trädet började få vatten och näring så sträckte det upp sin enda gren och den har nu bildat en ny stor krona. Vartannat år ger päronträdet massor av gråpäron, men vilar sig där emellan.”

Gå till toppen