Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslag: Bygg ramp på slänt

Tillgänglighetsgruppen.se håller inte med om att det krävs stora ingrepp för att rullstolsburna ska nå Rundan.
– Det är hur enkelt som helst att göra en ramp, säger Kristján Gislason, ordförande.

Grässlänten används inte idag och skulle på ett enkelt sätt kunna förvandlas till en lång ramp ner till turistbåten Rundan, anser Tillgänglighetsgruppen.se.Bild: Foto: Anders Munke
Platsen synades efter Sydsvenskans artikel om ms-sjuka Barbro Schuler som tog sig ner till turistbåten tack vare egna ramper och fyra personers assistans.
– Läskigt, sa hennes dotter Christel Fält.
– Man skulle behöva bygga om alltihopa, sa Thomas Ek, operativ chef på Rundan.
– Det är en jättenivåskillnad på platsen. Det krävs en stor utredning för att genomföra detta, sa Matilda Brogård, trafikplanerare på gatukontoret.
Tillgänglighetsgruppen.se, som granskar hur Malmö stad sköter anpassningen för rörelsehindrade, har ett eget förslag på lösning.
De vill att en 25,8 meter lång ramp förläggs till den outnyttjade (och enligt föreningen inte särskilt väl skötta) långa intilliggande grässlänten.
– Om man gör en sådan ramp kommer man direkt ner i aktern på båten. Att göra rampen är inget som helst problem. Den skulle kunna vara i naturmaterial, säger Kristján Gislason, ordförande, som lyssnat på sonen Gisli Kristjansson, arkitekt.
Matilda Brogård, som har hand om tillgänglighetsfrågor i Malmö stad, har gått på föräldraledighet. Ansvariga i semestertid kan inte ge klart besked om vem, eller vilka som tar över hennes område det närmaste året.
– Allt vi bygger måste vara lagligt, vi måste se om det krävs bygglov eller inte. Det är svårt att säga ja eller nej när vi inte vet vad förslaget kostar och om vi kan bygga i år eller vänta till nästa år. Det är många frågetecken, säger Amir Spahovic, trafikingenjör och en av få som är tillgängliga för frågor på gatukontoret just nu.
Tillgänglighetsgruppen.se består av fyra handikapporganisationer som arbetar tillsammans ideellt.
I Malmö har de åstadkommit förändringar av skiftande slag. Exempelvis synas uteserveringarna numera av gatukontoret, som kräver förbättringar när rullstolsburna inte kommer till.
När Tillgänglighetsgruppen.se besökte Ikea visade sig omöjligt att komma fram till dryckesautomaterna. Då föddes en förändring som möbelvaruhuset kommer att sprida över hela världen. Bakom Tillgänglighetsgruppen.se finns 1 400 medlemmar i NHR Malmö, Personskadeförbundet (RTP), De handikappades riksorganisation (DHR) och Förbundet Sveriges dövblinda.
Gå till toppen