Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyttt system varnar för värme

Ett nytt varningssystem testas för första gången i Staffanstorp och Malmö. Förhoppningen är att människor inte ska behöva dö av hettan.

Bild: Arkivfoto: Linda Berglund
I slutet av veckan väntas en värmebölja till sydvästra Skåne. Det innebär att termometern kryper över 26-gradersstrecket minst tre dagar i följd, enligt SMHI. Redan i helgen var det så varmt i östra Skåne och i Blekinge.
Högtryck och solsken lockar många till badstränderna, men innebär samtidigt en risk för äldre och sköra människor.
– Äldre personer har mindre värmeregleringsförmåga och känner törst sämre. Mediciner kan också göra dem extra känsliga. Vi vet att dödligheten kan vara stor vid värmeböljor, säger Maria Albin.
Hon är överläkare på Arbets- och miljömedicin i Region Skåne som har varit med och tagit fram ett nytt värmevarningssystem.
Det testas i sommar på sjukhem, äldreboenden och i hemsjukvården i Staffanstorp och i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Om prognoserna håller sänder väderinstitutet SMHI senare i veckan ut ett meddelande om värmebölja i sydvästra Skåne. Den typen av värmevarning är ny för i år. Och då drar larmkedjan igång i Staffanstorp och Malmö. Chefer för äldreomsorgen och medicinskt ansvariga skickar checklistor som vårdpersonalen ska använda sig av. Det handlar till exempel om att mäta inomhustemperaturen och hitta svala platser.
– Personalen får prioritera om och främst försöka hjälpa de äldre att dricka tillräckligt och svalka av sig. Varningssystemen gör nytta, det har vi sett i andra länder. Vi ska också utvärdera testet i höst, säger Maria Albin.
Men vatten, persienner och svala duschar är inte tillräckligt på sikt, menar hon.
– Vi måste förebygga dödsfall och sjukhusinläggningar på grund av värme. Framöver kan man göra mer genom att påverka den fysiska planeringen. Växtlighet och vattendrag nära en byggnad kan innebära flera graders skillnad.
I många länder är det betydligt varmare än 26 grader på sommaren. Men det går inte att jämföra, enligt Maria Albin.
– I tropiska länder är 26 grader inget problem, då är kroppen, bebyggelsen och beteendet anpassat för det. Det handlar om hur stor avvikelsen är från den normala temperaturen, säger hon.

Tusentals döda

Sommaren 2003 dog omkring 15 000 personer i Frankrike till följd av värmebölja. Senare infördes ett värmevarningssystem.
När en mindre värmebölja inträffade i Frankrike ett par veckor i augusti i fjol kunde den ha resulterat i cirka 1100 dödsfall. Men varningssystemen i vården och ändrat beteende hos riskgrupper innebar att dödligheten inte ökade alls, enligt en rapport från det franska folkhälsoinstitutet.
Akutmottagningarna hade visserligen fler patienter under perioden, men sjukhusinläggningarna och dödsfallen låg på normala nivåer.

Fem råd för känsliga

1 Mät temperaturen inomhus. Överstiger den 26 grader i minst tre dagar ökar risken för hälsoproblem hos sköra personer.
2 Drick mer än vanligt, gärna innan du har blivit törstig. Vatten är bra, men undvik stora mängder alkohol och söta drycker. Ät vätskerik mat som frukt och grönsaker.
3 Använd gardiner, persienner eller markiser för att minska värmeinstrålning. Vistas på en sval plats i bostaden. Vädra ordentligt nattetid.
4 Svalka dig med en kall dusch eller en fuktig handduk runt nacken. Bär löst sittande kläder i naturmaterial. Minska den fysiska aktiviteten, särskilt de varmaste timmarna.
5 Kontakta sjukvården om du blir yr eller onormalt trött, får ökad puls och andning. Den som har vätskedrivande mediciner kan kontakta sin läkare och eventuellt få minskad dos.
Källa: Arbets- och miljömedicin, Labmedicin Skåne.
Gå till toppen