Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flest attacker i Malmö

I juni krossades 120 fönsterrutor på Migrationsverkets huvudkontor på Celsiusgatan. Malmökontoret är hårdast utsatt för skadegörelse i landet.

Krossade fönsterrutor på byggnader och bilar, förstörda kortläsare och fasader sprejmålade med slagord som "Mördare! och "Era avslag dödar".
Sju gånger bara i år har Migrationsverkets huvudkontor på Celsiusgatan och Östra Farmvägen i Malmö utsatts för skadegörelse. Totalt i Sverige har myndighetens lokaler angripits tjugo gånger hittills i år, bland annat i Stockholm och Umeå. Vid tre tillfällen har attacker mot kontoren i Malmö och Umeå skett samtidigt.
Vem som ligger bakom angreppen är inte klarlagt.
– Mig veterligen har ingen någonsin lagförts för skadegörelser mot Migrationsverket. Men utifrån slagorden som sprejas på våra väggar och de sociala medier vi följer kan vi nog dra slutsatsen att det handlar om personer som inte är överens med regeringens flyktingpolitik och som anser att vår verksamhet inte bör finnas, säger verkets presschef Fredrik Bengtsson.
Migrationsminister Tobias Billström ser allvarligt på den upprepade skadegörelsen.
– Det handlar om personalens säkerhet, trygghet och välbefinnande. Det är inte svårt att föreställa sig hur det känns att komma till en arbetsplats där alla fönsterrutor metodiskt slagits sönder. Man kan också föreställa sig känslan hos en asylsökande som kommer hit för att söka asyl.
Migrationsverket har ett väl utvecklat säkerhetssystem, menar handläggaren Martina Olsson, som arbetar i kundtjänsten i Malmö.
– Jag känner mig trygg.
Markus Pettersson och Marie-Louise Jernbeck instämmer.
– Jag är aldrig rädd när jag går till jobbet, säger Marie-Louise Jernbeck.
Handläggarna är försiktiga med att tolka budskapen som sprejats på fasaderna.
– Det är svårt att säga om det finns ett hot när man inte vet vem som har gjort det. Det finns ju ingen avsändare, säger Markus Pettersson.
Notan för 2013 års skadegörelse på Migrationsverkets Malmökontor är ännu inte fastställd.
– Men det handlar om minst 600 000 kronor bara för fönsterkrossningen i juni, säger Fredrik Bengtsson, som uppskattar ministerbesöket.
– Vi får inte hamna i ett läge där vi uppfattar detta [skadegörelsen] som normalt.
Gå till toppen