Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt nej till fredade zoner

Tvångsutvisningarna har ökat med Reva - migrationsministern är nöjd med projektet. I dag besökte han Migrationsverket i Malmö.

Tobias Billström besöker Migrationsverket i Malmö, med anledning av all skadegörelse som inträffat på Malmökontoret på Celsiusgatan/Östra Farmvägen.Bild: Foto: Anna Bank
Antalet verkställda tvångsutvisningar ökade med 25 procent under första året efter införandet av Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, Reva. I fjol tvångsutvisades 509 personer av gränspolisen i Malmö.
– I år blir det nog fler, säger gränspolischefen Kristina Hallander Spångberg till Sveriges Radio.
Regeringen är tydlig i sina direktiv om att avvisningar från Sverige ska prioriteras. Tidigare i år förespråkade en moderat arbetsgrupp, ledd av Tobias Billström, en skärpning av migrationspolitiken på flera punkter, däribland skärpta krav på anhöriginvandring. Människor som fått nej efter genomförd prövning slukar alltför stora resurser i svenskt flyktingmottagande, påpekade migrationsministern.
Tobias Billström är trots hård kritik mot Reva fast besluten att projektet ska fortgå.
– Vi kommer att fortsätta prioritera återvändande. Syftet med Reva, liksom alla projekt för återvändande, är ju att de som fått nej till att stanna ska lämna Sverige, säger migrationsministern.
– Hur själva verkställandet sedan går till är en fråga för polismyndigheten
Sedan den 1 juli i år ger en ny lag papperslösa och deras barn rätt till vård, tandvård och läkemedel på samma villkor som asylsökande. Papperslösa och gömda barn har också lagstadgad rätt att gå i skolan. Tobias Billström har tidigare varit motståndare till reformerna, som bygger på en två år gammal överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet.
Har Sverige fått en mer human flyktingpolitik i och med uppgörelsen med Miljöpartiet?
– Svensk asylpolitik håller i sig en väldigt hög standard. Den har möjligen befästs nu, genom en bred plattform för i Sveriges riksdag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen