Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Högre bopriser triggar till köp

Lägenhetspriserna i Köpenhamn stiger rekordsnabbt. Senaste året är uppgången nära tjugo procent.

För tre år sedan var lägenheterna i nybyggda området Sluseholmen svåra att sälja. För att inte husen skulle stå tomma, hyrdes lägenheterna ut. Nu har försäljningen tagit fart och priserna stiger.Bild: Håkan Röjder
Låga räntor, sänkt inkomstskatt, stor inflyttning, allt fler studie- och arbetsplatser, fler ensamhushåll och allt fler danskar som flyttar tillbaks från Skåne. Det är några av förklaringarna till att bostadspriserna på framförallt lägenheter ökar i Köpenhamn och även i andra större danska städer. I Köpenhamn har priserna på så kallade ejerlejligheder, ägarlägenheter, gått upp med 17,8 procent mellan juni 2012 till juni iår, enligt statistik från mäklarfirman Home.
– Allt tyder på att prisökningarna kommer att hålla i sig. Förhoppningsvis blir det på en lugnare nivå. Annars riskerar vi att än en gång drabbas av en spekulationsvåg och en fastighetsbubbla. säger Morten Skak, lektor i bostadsekonomi vid Syddansk Universitet.
Den första hälften av 2000-talet steg priserna våldsamt i stora delar av Danmark och framförallt i Köpenhamn.
2006 stod priserna i topp. Två år senare, i finanskrisens kölvatten, gick botten ur den danska fastighetsmarknaden. Priserna föll med tio tjugo procent i Köpenhamn. I flera av de nya stora, flotta bostadsområdena i Köpenhamn var lägenheterna osäljbara.
För ett år sedan började det sakta svänga och i vår och sommar har efterfrågan och priser ökat i allt snabbare takt. I hela Danmark steg priserna på ägarlägenheter med tio procent mellan det första kvartalet 2012 och första kvartalet i år, enligt Realkreditrådet, branschorganisation för bolångivare.
Experterna tror att det kommer att dröja ytterligare ett par år innan priserna är uppe i 2006 års nivåer. Men i några av de mest attraktiva områdena som Vesterbro, centrala Köpenhamn och Frederiksberg, kommer rekordnivåerna att passeras redan nästa år.
Den osäkra fastighetsmarknaden de senaste åren har inneburit att många danskar inte vågat investera i nya bostäder.
– Den försiktigheten verkar vara på väg att gå över. Det handlar mycket om psykologi. När priserna stiger blir man mindre nervös för att köpa en bostad. Man utgår från att priserna ska fortsätta att stiga och att investeringen är säker, säger Morten Skak.
Köpenhamn fick över 10 000 nya invånare förra året. Drygt 2 500 danskar som varit bosatta i Skåne flyttade tillbaks till Själland.
Fram till 2023 beräknas befolkningsökningen att bli över 100 000 personer som kommer att behöva 45 000 bostäder. De senaste åren har det byggts omkring 1 800 nya bostäder i Köpenhamn per år. Enligt Köpenhamns kommuns prognoser kommer den danska huvudstaden att få en svår bostadsbrist om inte bostadsbyggandet i det närmaste fördubblas.

Lägenhetspriser i Köpenhamn

Just nu är 1500 ägarlägenheter till salu i Köpenhamn, en rekordlåg siffra, enligt danska mäklare.
Här är några exempel på vad som bjuds ut:
Østerbrogade. Sju rum, 232 kvadratmeter, hus från 1907. Pris: 6 750 000 danska kronor.
Oehlenschlægersgade, Vesterbro. Tre rum, 69 kvadratmeter. Pris: 2 600 000 danska kronor.
Stefansgade, Nørrebro. Två rum, 35 kvadratmeter. Pris: 795 000 danska kronor.
Sankt Annæ Plads. Två rum och kök på 124 kvadratmeter i hus från 1898 med utsikt över Köpenhamns hamn. Pris: 5 250 000 danska kronor.
Gå till toppen