Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Problem med nya flaggan

En flagga med vapenskölden och namnet Vellinge kommun har fått statsheraldikern Henrik Klackenberg att reagera. Det är inte förbjudet men det strider mot den heraldiska traditionen.

Vellinges nuvarande kommunflaggor är kvadratiska och de avbildar vapnets motiv med en blå duk som sköld. Det är den form som Riksarkivet rekommenderar.
Men för att kunna lansera kommunen bättre vill Vellinge ha en flagga med både kommunnamnet och vapnet. En sådan flagga vill kommunen kunna använda vid händelser som lockar många besökare utifrån, till exempel Falsterbo Horse Show.
För att få veta vad som gäller kontaktade Vellinges kommunikationsdirektör Marie Carlberg statsheraldikern Henrik Klackenberg. Han är inte positiv till att lägga ihop vapen och kommunnamn på en och samma flagga.
"Det står inte i någon författning att detta är fel, men Riksarkivet rekommenderar det inte", skriver han i ett svar till kommunen.
– Jag vill att det ska vara rätt och eftersom han inte säger att det är fel har vi beställt en flagga med logotypen. Men fler blir det inte, säger Marie Carlberg, kommunikationsdirektör Vellinge kommun.
Flaggorna utanför kommunhuset ska i framtiden se ut som idag men med en mindre justering.
– När en flagga är utsliten kommer den bytas ut mot en likadan fast med riktiga sillar. Nu ser sillarna inte riktigt ut som sillar, säger Marie Carlberg.

Vellinges kommunvapen

När kommunerna Vellinge, Räng, Månstorp och Skanör med Falsterbo stad slogs samman 1974 bildades Vellinge kommun.
Kommunvapnet ritades av Christer Bökwall och i den heraldiska beskrivningen står det: I blå sköld en genomgående trappgavel av silver, belagd med ett blått möllejärn och nedan åtföljd av tre sillar av silver, ordnade två och en.
Källa: Vellinge kommun
Gå till toppen