Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sverige är på efterkälken”

”Kärnkraften är på väg ut, de förnybara alternativen växer snabbt globalt. Men Sverige har hamnat på efterkälken.”

Två reaktorer bör stängas redan under kommande mandatperiod. Vi föreslår reaktorer i Oskarshamn med tanke på ålder, säkerhet och prestanda, skriver Jonas Sjöstedt och Kent Persson.Bild: Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag existerar ingen svensk energipolitik värd namnet. Regeringens energiöverenskommelse är en form av ickepolitik där de avgörande besluten kring elförsörjning saknas eller lämnas till marknaden. Medan andra länder slår produktionsrekord med el från sol och vind har regeringens passivitet bromsat upp samma utveckling i Sverige. Kostnaderna för vind- och solel har fallit snabbt medan ny kärnkraft är extremt dyr. I till exempel Tyskland har kärnkraften ofta svårt att konkurrera med den allt billigare elen från sol och vind.
Det är dags att satsa på säkra, förnybara energikällor och fasa ut kärnkraften.
Den energiuppgörelse som fungerat bäst för Sverige var blocköverskridande och slöts 1997 mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet. Den satte fart på merparten av de satsningar på förnybara energikällor som har skett sedan dess. Vänsterpartiet anser att Sverige behöver en ny liknande uppgörelse. Förutom för de tre rödgröna partierna, borde en sådan uppgörelse ligga även i Centerpartiets intresse. Men självklart är även andra partier välkomna.
En rödgrön regerings uppgift efter valet 2014 är att skapa en överenskommelse som klargör att kärnkraften ska avvecklas. Två reaktorer bör stängas redan under kommande mandatperiod. Vi föreslår reaktorer i Oskarshamn med tanke på ålder, säkerhet och prestanda.
Vattenfall måste få nya direktiv. Företaget ska inte kunna göra nya felinvesteringar i fossila bränslen och kärnkraft. Sverige ska inte satsa på förlegade energislag utan på förnybara energikällor och energieffektivisering.
Vi vill underlätta för alla de privata investerare som vill satsa på förnybar elproduktion genom tydliga och goda långsiktiga ekonomiska villkor och möjlighet att enkelt mata in det egna elöverskottet på nätet.
Avveckling av kärnkraft pågår runtom i världen. En av de största industrinationerna, Tyskland, har beslutat om avveckling. Det är logiskt. Kärnkraft är osäker, farlig och blir allt dyrare. Men i Sverige vill den borgerliga regeringen fortsätta att lappa och laga istället för att skynda på övergången till modern teknik.
Den 6 juli 2011 presenterade Citigroup, en av världens största finansinstitut, en rapport som säger att riskerna är betydande när det gäller planering, byggkostnad, elpris, driftkostnad, avfall och nedmontering av kärnkraft. Citigroup avråder sina investerare från att satsa på kärnkraft och säger att i till exempel Storbritannien skulle spotpriset, alltså priset för omedelbar leverans, behöva bli fyra gånger högre för att det skulle löna sig. Därför behövs statliga subventioner, skattehöjningar eller att staten själv bygger för att ett nytt kärnkraftverk ska bli lönsamt.
Den svenska regeringen har deklarerat att inga subventioner ska utgå till byggandet av nya kärnkraftverk. Därmed borde kärnkraften vara en dödfödd framtida energiform i Sverige. Men här fortsätter kärnkraftens förespråkare att hamra på om nybyggnation.
I en artikel i Dagens industri den 14 maj i år menar ett antal representanter för svensk basindustri att regeringen måste ta "ett mer aktivt ansvarstagande" och inte överlåta det på elbolagen och marknaden. Frågan är om regeringen menar allvar med sitt nej till subventioner, även via ett statligt företag som Vattenfall.
Kostnaderna för kärnkraftsolyckor och kärnavfallets hantering kommer att betalas av skattebetalarna. Inget av de kärnkraftsägande energibolagen som verkar i Sverige har den ekonomi som behövs för att kunna täcka upp för olyckor.
Enligt Tomas Kåberger, före detta generaldirektör för Energimyndigheten, har den japanska staten betalat ut hundratals miljarder kronor till Tepco, som ägde de olycksdrabbade kärnkraftsreaktorerna i landet. Totalt kan kostnaden, enligt Kåberger, bli tusentals miljarder kronor, en summa som mycket väl kan underminera den japanska statens finanser.
De svenska kärnkraftsreaktorerna börjar bli rejält gamla och utmattningsskador har uppstått. Den allvarligaste incidenten skedde 2006 på Forsmark. Även om uppgraderingen av kärnkraftsreaktorerna har höjt säkerheten blir reaktorerna allt äldre och kombinerat med den mänskliga faktorn innebär det ökande risker. Men med satsningar på ny förnybar elproduktion, energibesparing och förbättrade kraftnät kan kärnkraftsverken stängas utan att elförsörjningen till industri och hushåll hotas.
Sverige har ett betydande elöverskott som växer ju mer förnyelsebar energi som kommer in i systemet. De ekonomiska och tekniska möjligheterna att ersätta kärnkraften har aldrig varit så goda som idag.
Kärnkraften är på väg ut, de förnybara alternativen växer snabbt globalt. Men Sverige har hamnat på efterkälken.
Nu måste ansvariga politiker besluta om att avveckla kärnkraften, bygga ut alternativen och spara energi. Annars går Sverige miste om tiotusentals arbetstillfällen, nya exportnäringar och en gyllene möjlighet att ställa om landets energisystem. Vi är redo att ta de besluten. En rödgrön majoritet i riksdagen efter valet 2014 bör ta initiativ till en ny bred energiöverenskommelse.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen