Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varvet ger plats för nya visioner

På det gamla varvsområdet faller plåthus och tegel för 1 500 nya bostäder. Men det tar tid och de vackra visionerna suddas ut efterhand. Frågan är om ens det gamla gjuteriet kan stå kvar.

Helt klart är att den långa plåtfasaden mot kanalen i söder försvinner när Kockums industrier nu ger upp. Företaget är en kvarleva från 1800-talets framgångsrika industriperiod. Två anställda fortsatte den ursprungliga tillverkningen av järnvägsvagnar i ett eget bolag när varvet lades ner. Nu håller de på att sälja utrustningen och tömma lokalerna.
Fasaden anses för enkel och dålig för att bevaras. I visionerna för den framtida Varvsstaden kantas kajen istället av bostadshus med grönska, liggstolar och småbåtsbryggor framför. Området närmast den gamla torrdockan, där Kockums växte fram ska bli en ny liten stadsdel med hälften kontor, butiker och verksamheter, hälften bostäder.
Det har planerats i många år sedan Peab köpte marken på 1980-talet. Nu gör Peabägda Annehem en utvecklingsplan tillsammans med kommunen. Företagets vd Pia Andersson säger att byggstarten på bostäderna ligger en bra bit fram i tiden.
– Möjligen runt 2015-2016.
I ett planprogram skissar kommunens arkitekter på en stad där flera av de gamla tegelhallarna står kvar som gallerior eller kontor. Bostadshus i fem-sex våningar kläms in emellan dem. Skelettet till den största plåthallen inramar ett torg med blommor och restauranger. Intill torget går en spårvagn, från Kockums gamla vaktkur vid Stora Varvsgatan över kanalen på den andra sidan och vidare mot Malmös centrum.
Skelettet är ersatt av ett vanligt torg i de senaste visionerna. Det skulle bli för svårt att underhålla, inte minst när istappar bildas under vintern.
Det som kommunen absolut vill ha kvar är gjuteriet, maskinhallen och snickeriet från början av 1900-talet. Maskinhallen används fortfarande. Snickeriet är tomt. Gjuteriet faller bit för bit och är nu delvis utan tak.
Annehem vill hitta en hyresgäst att renovera för, men det finns ännu inga intresserade företag.
– Vi kan inte ha byggnaderna stående hur länge som helst. Då förstörs de, säger Pia Andersson.
Maskinverkstaden är en av de byggnader kommunens styrande absolut vill ha kvar.
Den långa plåtfasaden mot kanalen i söder rivs när Kockums Industrier lämnat helt. Tömningen fortsätter efter semestern.
Gå till toppen