Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Innovativ vård är positiv”

Shora Esmailian hävdar att jag i ett reportage i tidningen Neo om vårdentreprenörer i Indien hurrar "för löpandebandprincipen inom sjukvården" och frågar varför jag inte bekymras av att "den billigaste hjärtoperationen [...] kostar över 13 000 kronor" (SDS 22/7).
Svaret är att hjärtoperationer är mycket dyra. I Sverige kostar de en eller flera hundra tusen kronor.
Det innovativa sjukhuset som jag lyfter fram, Narayana Hrudayalaya, utför operationer som bara kostar en tredjedel så mycket som de kostar i övriga Indien och dessutom håller så hög kvalitet att de också lockar till sig västerländska patienter.
Den hyllade indiska vårdentreprenören Devi Shetty, som bland annat prisas av Indiens Innovationsråd, har lyckats lansera konceptet med en "hälsostad" som drar nytta av standardiserad produktion och hög volym för att sänka kostnaden och höja kvaliteten inom bland annat hjärtvård, cancervård och ögonkirurgi.
Det är svårt att se denna innovativa vård, som nu håller på att spridas till övriga Indien samt flera länder i Asien och Afrika, som något annat än positivt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen