Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårast för förskolan

Carolina Nordbeck, (FP), ordförande i barn- och skolnämnd öster delar i viss mån fackets syn på problemen med lärarrekryteringen.
– Det finns en klar brist i förskolan och det händer att vi inte får kvalificerade sökande till tjänsterna, säger hon.

Svårast har Lunds kommun, enligt Carolina Nordbeck, att besätta deltidstjänster i förskolan. Även i vissa geografiska områden har problemen varit tydliga.
– Det har varit tuffast på öster, i Genarp till exempel. Bussförbindelserna dit är för dåliga. Bor man i Lund och får en tjänst därute måste man ha bil.
– Det kan vara sådan enkla saker som gör ett visst jobb mindre attraktivt och därmed svårare att få folk till.
Varför finns det bekymmer just på förskolesidan?
– Det har utbildats oerhört få förskollärare de senaste åren. Och folk föder inte barn i jämn takt så barnkullarna blir ju olika stora.
– Vi har haft en barnpuckel i förskolan de senaste åren och därför blivit pressade på tjänstesidan.
I grundskola och gymnasium ser Carolina Nordbeck inte samma problem. Här har Lund, enligt henne, kvalificerade sökande till samtliga lediga tjänster just nu.
– Det är lättare att få folk intesserade på de högre nivåerna. Jag har inte uppfattat att det blir något stort problem att slussa dagens förskoleårgångar vidare in i grundskola och gymnasium.
Enligt Lärarförbundet betalar Lund för dåligt, så lärarna söker sig till grannkommunerna i stället. Din kommentar?
– Våra löner ligger någonstans i mitten eller lite över medianen. Men vissa lärare har tagit tjänst hos andra arbetsgivare, det är helt sant.
– Eslövs kommun har vid några tillfällen erbjudit betydligt högre lön än vi. Å andra sidan får ju deras lärare ingen större löneutveckling, så då kommer de tillbaka till oss igen.
Också Lars Hansson, (FP), ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad, ser allvarligt på pedagogbristen i förskolan. Men han tycker inte situationen är värre än tidigare år.
– Vi har problem på förskolesidan, det känner vi till. Förskollärare har varit ett bristyrke i hela landet i flera år. Det har känts i Lund också.
– Men ett större problem är att vi bygger ut så mycket i Lund och därmed får ett tillskott av yngre barn i grupperna. Då ökar lärarbehovet.
Hur ser du på lönefrågan när Lund rekryterar lärare?
– Lund är en attraktiv arbetsgivare. Vi konkurrerar med mer än enbart lönen. Vi satsar på karriärtjänster och på minskade arbetsbördor för lärare.
– Det är alltid en fackordförandes uppdrag att hävda att hans folk har för dåligt betalt. Säger han något annat begår han tjänstefel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen