Mat & Dryck

Mat med rätta knorren

Allt är fortfarande i sin linda. Den lilla restaurangen Tryne till Knorr kan utvecklas till vad som helst.

Agnes Klintenberg och Robin Eriksson öppnade Tryne till knorr i april i år.Bild: Peter Frennesson
På nya Malmörestaurangen Tryne till Knorr skall man inte ta det köttsliga alltför bokstavligt. Grisen kan mycket väl lysa med sin frånvaro och det kan hända att det bara finns anrättningar med grönsaker och rotfrukter på menyn. Särskilt under sommaren.
– Det enda kött vi har just idag är lufttorkat sidfläsk. Vi tänkte lite vidare på begreppet från tryne till knorr. Det handlar ju egentligen inte bara om att använda hela djuret utan också om att ta till vara hela växten, säger kökschefen Robin Eriksson och nämner som exempel jordärtskocksplantan som har lika mycket smak som rotknölarna.
Så nu när grönsakerna är fantastiska blir det mera från rot till blomma och på vintern nästan bara från nos till svans på Tryne till Knorr.
Provocerande har en och annan gäst tyckt, och gått sin väg när de inte kunde få kött. Och det är kul att provocera, tycker Tryne till Knorrs restauratörer. Skojigt att provocera både köttätare och veganer.
– Fast redan på onsdag kommer det ett helt, färskt lamm och det skall bli jättekul!
Det är ett ungt krögarpar som tagit över lokalen på Västergatan 16 som en gång hyste Jims Bar, därefter en rad andra restauranger och senast Kronströms smørrebrødshak. Robin Eriksson är 27 och sambon Agnes Klintenberg 21. Robin har jobbat i både kök och matsal, senast på Mistral i Stockholm, och Agnes är barista med kafferosteriet Drop Coffee på Mariatorget i Stockholm som nylig jobbadress.
– Vi ville inte längre vara anställda utan göra något efter våra huvuden. Det kunde blivit Umeå eller Stockholm, säger Agnes Klintenberg.
Men till slut bestämde de sig för att starta sin första egna krog i Malmö där de tycker att det finns en öppen och nyfiken attityd.
– Vi hittade två Malmökrogar på Blocket och denna var billigast, säger Robin Eriksson.
Trots att Tryne till Knorr bara haft öppet sedan 20 april har det gått lätt att fylla den lilla restaurangen med det lilla köket och plats för bara cirka 20 gäster. Ryktet om egensinnet på den nya krogen har flugit snabbt.
Det är lite hemma hos-känsla och det där med att ta hand om allt går igen här även i möbler och andra inredningsdetaljer som fått en ny chans, en grammofon och vinylplattor från svunna decennier, en färgsättning som knappast kan klassas som trendig ...
Köket är litet och matsedeln återhållen, vin- och öllistorna desto längre; vinet har inriktning mot naturviner och priserna är modesta.
Runt hörnet ligger innekrogen Bastard.
Konkurrent?
Njae, knappast. Tryne till Knorr har snabbt fått en hejaklack av kockar, matskribenter och naturvinsälskare som tisdag till söndag fyller den lilla krogen och till dem räknas också Bastards kockar och servitörer.
– När de har fullt på Bastard så skickar de hit gästerna, säger Agnes Klintenberg.
Acceptansen är till och med så stor att Tryne till Knorr har fått tillgång till några av Bastards leverantörer, till exempel hade inte det stekta ankägget legat på det hårt brynta spetkålshuvudet på tallriken framför oss om det inte varit för välviljan hos chef Andreas Dahlberg på Bastard.
– Annars är det oftast den torghandlerska som vi kallar för Snälla Tanten på Möllevångstorget som vi köper av. Vi åker dit med cykelkärran varje lördag. Vi vet inte hur ekologiskt odlade hennes varor är, men det är fullt mogna grönsaker och inte uppdrivna primörer som hon säljer, så vi litar på henne.
Uppenbarligen har inte Agnes Klintenberg och Robin Eriksson någon dogmatisk inställning till vare sig ekologin bakom kött eller rot- och grönsaker och heller inte till om vinerna är naturviner eller inte ...
– ... men naturviner passar ofta till vår mat, lite spretiga i smaken och så där, säger Robin Eriksson som svarar för mat och vin medan Agnes Klintenberg står för servering, kaffet och den nödvändiga bokföringen ...
... eller för den delen om de franska ostarna – som är en mycket viktig del av restaurangens meny – är gjorda av pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Närproducerade är de definitivt inte.
Men ostarna och den spännande vinlistan gör att Tryne till Knorr är lika mycket vinbar som restaurang.
– Alltså, vi är precis i början med Tryne till Knorr och vi vet väl inte exakt vad det ska bli, bara ett det är härligt med vin, härligt med mat och härligt med kaffe, säger Agnes Klintenberg.
Hennes handbryggda kaffe kommer från Drop Coffee, är ljusrostat, har runnit genom kaffet och är fylligt men milt. Inget för den som tänker sig en svart koffeininjektion på maten.
– Men det är så jag vill ha det, de fina kaffearomerna skall komma fram.
Mjölk och socker? Nej, helst inte.
Det är utbudet under varje säsong som styr vilken mat som ska finnas på menyn. Recept använder sig Robin Eriksson egentligen inte av och han förklarar:
– Hur kan man göra det när råvarorna förändras från dag till dag? Den majrova som jag använder nu är inte likadan som den som jag får om en vecka.
På Tryne till Knorr är det råvaran som styr och kocken är följsam. Så rena smaker som möjligt – men med en oväntad finess.
Gå till toppen