Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Blev vräkt under semestern

Låsen var utbytta när Roberto Mascaró kom hem
till Bergsgatan i Malmö från en lång utlandsvistelse.

Robert Mascaró har blivit avhyst från sin lägenhet efter 18 år. Bostadsrättsförenignen Allskönsro har bytt lås på hans lägenhet utan myndigheters tillstånd.Bild: Foto: Amelie Herbertsson
Det var i tisdags 64-årige poeten Roberto Mascaró landade på svensk mark. Mascaró, som är Tomas Tranströmers översättare till spanska, har sedan augusti 2012 varit i Centralamerika och jobbat med en diktbok och bedrivit skrivarcirklar.
Han hade planerat att komma tillbaka till Sverige december 2012. Men han blev kär och förlängde därför sin vistelse i landet.
Väl hemma på Bergsgatan i Malmö, där han har bott i 18 år, märkte han att dörrlåset var bytt och hans namn på dörren övertejpat. Han kom inte in i lägenheten.
På gården möttes han av maken till styrelseordföranden för bostadsrättsföreningen. Han förklarade för Roberto Mascaró att föreningen brutit sig in i lägenheten när de inte fick tag på honom.
– Han berättade för mig att de hade höjt hyran och att de inte hade fått tag på mig. Föreningen bestämde sig för att bryta kontraktet och vräka mig, säger han.
År 2003 bildades bostadsrättsföreningen Allskönsro och året därpå ombildades samtliga lägenheter i fastigheten, förutom Robert Mascarós, till bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen Allskönsro är sedan dess hans hyresvärd.
En uppgiven Roberto Mascaró letar i sin väska och tar fram kontoutdrag. Han ursäktar sin gråstarr och visar långsamt att han betalat in hyran i tid de senaste tio månaderna. Han plockar fram en till plastmapp där han har inbetalda räkningar för elen och till Hyresgästföreningen.
Sedan i december har hyran för lägenheten höjts med 85 kronor. Det har han missat eftersom han varit utomlands.
– Det handlar om totalt 510 kronor. Hyresvärden har min epost-adress och telefon, de hade kunnat kontakta mig, säger han.
I onsdags gick han tillbaka till sin lägenhet för att hämta lite kläder. Han möttes av en föreningsmedlem som sa till honom att alla hans ägodelar är bevarade och magasinerade på ett säkert ställe.
– Alla mina 400 böcker var ordnade efter teman, var är de nu? Fotografier på mina barn och barnbarn, det är heligt för mig. Alla upplagor från Tranströmer som jag gett ut är också borta. Min cykel står inte på gården längre. Jag är som en uteliggare, jag ska inte behöva be om mina kläder, säger han.
Enligt Roberto Mascaró finns det inget formellt datum på när han blev avhyst från lägenheten. Han har varken blivit delgiven från en domstol eller någon myndighet.
– Hyresvärden sa att de hade kontaktat en domare i Helsingborg som verkställt avhysningen. När jag kontaktade domstolen i Helsingborg sa de att det ärendet inte finns. På Kronofogdemyndigheten finns det inte heller något. Det finns inget papper alls, allt är muntligt, säger han.
Hyresvärden ansvarar för att meddela Socialstyrelsen när en hyresgäst blivit avhyst från sitt hem. Enligt Roberto Mascaró är det ingen som känner till avhysningen.
Det har knappt gått en vecka sedan Roberto Mascaró blev hemlös. Han berättar att han är hjärtsjuk och att stressen kring situationen har gjort det värre.
Idag bor han hos en kompis på en soffa. Kompisen har hela tiden haft tillgång till Roberto Mascarós lägenhet. Hon har varit där under tiden han varit bortrest och vattnat blommor och kollat posten.
– Tack och lov får jag bo hos min kompis. Men det är hemskt att komma tillbaka till Sverige och bli hemlös. Jag känner mig som ett spöke, säger Roberto Mascaró.
När Sydsvenskan kontaktar Elena Gayer, ordförande på BRF Allskönsbro vill hon först inte kommentera utan att höra med föreningens advokat.
En liten stund senare ringer hon upp och säger:
– Vi har tagit tillbaka hyresrätten för att han har förverkat sin rätt till lägenheten. Det är bland annat för att han har hållit sig otillgänglig i elva månader.
Vilket datum blev han avhyst?
– Vi tog det beslutet i maj.
Vilka är vi?
– Styrelsen på bostadsrättsföreningen.
Har ni något avhysningsbeslut från någon myndighet eller domstol?
– Det behöver man inte. Det är ett styrelsebeslut som vi tagit i föreningen. Vi blev uppmanade av våra föreningar på årsmötet att avhysa honom. Jag förstår inte varför jag ska försvara mig för dig. Han borde överklaga det och inte skvallra till tidningen.
Hur kan man förverka en hyresrätt?
– Det behöver inte jag svara dig på. Det är inte dig vi har vräkt.
Har ni något papper på att ni får avhysa honom?
– Det har jag ingen kommentar till.
Vad ska ni göra med lägenheten?
– Ingen kommentar.
Gå till toppen