Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Drömmens B&B svårt att leva på

Stockholmare, trötta på storstadslivet och med en dröm om att driva ett bed and breakfast. Göran Björkman och Bengt Skoog passar väl in i mallen för de typiska B&B-ägarna på Österlen.
Typiskt är också att de inte kan leva på sin verksamhet. Vinterhalvåret är lika med extraknäck.

”Rävåkra” står det med stora bokstäver på den vita byggnaden bland havrefälten utanför Hammenhög. Det är förmiddag och gästerna i sex av de åtta rummen har precis checkat ut och åkt i väg.
Klockan 16 kommer en ny omgång gäster. Allt har varit fullbokat sedan midsommar.
Göran Björkman och Bengt Skoog har varit igång sedan klockan sju. Då började de förbereda frukosten. Marmeladen och äppelmoset är hemlagat. Brödet har jäst hela natten. Matsalen är inrymd i det gamla kostallet.
Tvättmaskinen brummar, den långa slangen till centraldammsugaren ringlar runt i det gamla boningshuset. Bäddning pågår. Och bädda vill de göra själva. På ett informationsblad står det ”…om ni verkligen vill hjälpa till bädda i n t e innan ni checkar ut”.
Rumsstädningen pågår ett par timmar till. Göran Björkman och Bengt Skoog ser inte särskilt utslitna ut trots att det är mitt i högsäsongen.
– Nej, vi jobbar hårt, men inte så hårt som vi trodde att vi skulle behöva, säger Göran Björkman, som funderar på att åka i väg och bada på eftermiddagen eftersom det för ovanlighetens skull är tjugo grader i vattnet.
– När allt är klart tar vi en paus på några timmar. Då är det skönt att komma härifrån, säger Bengt Skoog.
Pausen använder de bland annat till att testa nya kaféer, krogar och utflyktsmål.
– Våra gäster vill veta. I det här jobbet blir man en Österlenambassadör, säger Bengt Skoog.
En av de snabbast växande målgrupperna inom turistbranschen kallas för whops (wealthy healthy older people), det vill säga 50-plussare med gott om pengar. Det är den gruppen som checkar in på Rävåkra B&B.
– Vi har få barnfamiljer, de bor på vandrarhem, och inte särskilt många under trettio, säger Göran Björkman.
Och gästerna ställer krav på hotellstandard. Det händer att gäster frågar hur länge receptionen har öppet eller var bagagekärran finns. Rävåkra har varken det ena eller andra.
– Några verkar tro att det är Grand hôtel. Och så kan det komma barnfamiljer som tror att vi är ett billigt vandrarhem. B&B-begreppet är lite oklart, säger Göran Björkman.
Alla rum har dusch och toalett. Rumspriserna ligger runt 800 kronor, vilket gör Rävåkra till ett av de billigare B&B på Österlen. Många andra kostar över tusen kronor natten.
– Det finns ingen efterfrågan på rum utan egen dusch och toalett, säger Göran Björkman.
I Stockholm drev de en restaurang i Gamla stan ett par år. Göran Björkman arbetade också som förskollärare och Bengt Skoog som behandlingsassistent.
– Men vi drömde om landet och hade kommit till en punkt där vi tänkte nu eller aldrig. Vi åkte till Österlen och jag blev blixtförälskad. Planen var att öppna ett hotell eller bed and breakfast, säger Bengt Skoog.
När de letade efter en bostad bodde de på Evas bed and breakfast. Stället blev till salu och Bengt Skoog och Göran Björkman blev de nya ägarna och döpte om den trelängade gården till Rävåkra.
De båda bor i en lägenhet på gården. De intäkter de har från sin verksamhet täcker boendekostnaderna. Någon lön kan de inte ta ut. Säsongen är för kort, även om de har förlängt med weekendpaket en bit in september.
Så när sommarsäsongen är över börjar de sina andra jobb. Bengt Skoog tar vikariat inom vården, Göran Björkman på förskolor i Simrishamn.
– Och så tar jag bokföringsuppdrag. Man måste ha många mössor om man ska driva ett bed and breakfast, säger Göran Björkman.
Gå till toppen