Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mönstergill funkispionjär

Sven Markelius ritade några av landets första funkisbyggnader, bland annat Helsingborgs konserthus.
Han skapade också flera textilmönster som nu nyproduceras.

Sven Markelius, född Jonsson, tyckte att det fanns för många arkitektkolleger med snarlika efternamn när han började sin karriär. 1921 bestämde han sig därför för att byta till Markelius efter släktgården ”Mark” i Östergötland.
I slutet av 1920-talet gjorde Sven Markelius ett antal studieresor till Tyskland där han bland annat träffade Walter Groupius på Bauhausskolan i Dessau.
Besöken påverkade honom mycket och han blev en av de första företrädarna för modernismen och funktionalismen, sistnämnda i folkmun snabbt döpt till funkis.
Sven Markelius ritade bland annat Villa Myrdal i Bromma 1937 till goda vännerna Alva och Gunnar Myrdal. Tillsammans med makarna Myrdal hade han två år tidigare planerat Sveriges första kollektivhus vid John Ericssonsgatan i Stockholm. Kollektivhuset blev en populär adress för många av 1930-talets radikaler.
De små lägenheterna hade alla mathiss till restaurangen i bottenvåningen och tvätten kunde kastas i nedkast till ett centralt tvätteri. I bottenplanet fanns barnpassning. Huset är idag byggnadsminneförklarat.
Sven Markelius ritade den svenska paviljongen på världsutställningen i New York 1939 och ingick från 1947 i arkitektkommittén för FN-högkvarteret i New York. Han inredde och formgav textilier till ekonomiska och sociala rådets sal i FN-byggnaden. Mönstret Pythagoras skapades 1952 och trycktes som ridå i sammet.
Flera av hans mönster har tagits upp igen och finns i flera olika färgställningar. Trycktekniken ställer krav på tillverkaren: Pythagoras handtrycks med arton tryckschabloner och dubbel höjd i rapporten.
Sven Markelius gjorde också ett förslag på en ombyggnad av Stockholms centralstation, men detta kom aldrig längre än till skissblocket.

Sven Markelius, 1889–1972

Namn: Sven Markelius, före 1921 Jonsson.
Född: i Stockholm.
Utbildning: Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Konstakademien.
Bakgrund: arkitekt, byggnadsråd och stadsplanedirektör i Stockholm.

Några av Markelius verk

Stadsplanering: Nya förorten Vällingby, invigd 1954.

Arkitektur i urval: Helsingborgs konserthus 1932, Tekniska högskolans kårhus i Stockholm 1928–30 tillsammans med Uno Åhrén, egna villan i Nockeby 1930, Folkets Hus vid Norra Bantorget 1960, tredje höghuset på Sergels torg 1962. Sverigehuset vid Kungsträdgården 1968.

Mönster: Pythagoras, Prisma och Set Square. Flera finns i produktion både för textil och tapet.

Möbler: stapelbara stolar och lampor.

Källa: NE, Ljungbergs Textil

Gå till toppen