Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Överflödig övertydlighet

När funkar ellips? Vi bad kulturskribenten och skrivpedagogen Maja Ljung ta en titt på ett par exempel.

Exempel: – Bulgarien ... ja, varför inte? Vi behöver semester.
Kommentar: En okej användning, tycker jag. I en roman kan de där prickarna ge färg till gestaltningen. Dröjandet efter Bulgarien, jag kan nästan se ett lite pafft ansiktsuttryck hos personen som talar.
Exempel: De trodde allt var över. Men det skulle bli en tågresa de sent skulle glömma …
Kommentar: En kliché. Meningen blir rakare utan prickarna.
Exempel: Jag gillar verkligen dina nya skor ...
Kommentar: Det här är snark, också i en roman. Skriver läsaren på näsan att det minsann ryms något annat i komplimangen. Undertoner går fram utan prickar, och kan bli ännu mer talande och spännande eftersom pricklösheten faktiskt öppnar för det som läsaren själv vill läsa in.
Exempel: Ha en bra dag ...
Kommentar: Om det är en replik i en dialog i en roman eller novell, så skänker prickarna övertydlighet till en i övrigt djupt klichéfylld replik. Om det är citat ur en intervju, till exempel i en tidningsartikel, är det ju bluff eftersom en person inte kan tänka prickar!
Men om det är ett inlägg på Facebook eller ett sms så kan jag se något helt annat, till exempel ett slags ömhet. Prickar i stället för det långa ” vi ses snart”. Ett slags underförstådd samhörighet, och rätt fint.
Exempel: Simning, fäktning, pingis ... aldrig är det annat än sport på tv.
Kommentar: Här behövs prickarna inte. Meningen blir tydligare och roligare om man nämner några idrotter till i stället.
Gå till toppen