Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spärr kan stoppa id-stöld

Ge människor rätt att spärra sitt personnummer.
Det kan sätta stopp för den snabba ökningen av id-stölder.

Bild: Arkivfoto: Scanpix
Att ett personnummer spärras innebär att det inte går att genomföra en kreditupplysning, vilket kan göra det svårt att få lån eller avbetalningsköp godkända.
– Helt klart måste något göras för att motverka de många id-stölderna. Jag tror en framgångsrik väg skulle vara att du själv får bestämma när ditt personnummer ska användas, säger Annika Brändström.
Bedrägeribrotten i Sverige har i stort sett fördubblats under de senaste tio åren. Närmare hälften av brotten är enligt polisen kopplade till id-stölder.
Under förra året fick 65 000 svenskar sin identitet kapad visar uppgifter från kreditupplysningsföretaget UC och polisen. Värst drabbat per invånare är Skåne även om de flesta id-kapningarna sker i Stockholm.
Som reglerna ser ut kan bara de som har blivit utsatta för bedrägerier spärra sitt personnummer. Annars är det i dagsläget inte tillåtet att vara otillgänglig för kreditupplysning.
Annika Brändström menar att möjligheten att spärra personnumret i förebyggande syfte är angelägen att pröva.
– Det kan inte vara omöjligt att hitta ett smidigt sätt där den enskilde kan låsa upp sitt personnummer och därmed ger utrymme för kreditupplysning och kreditköp, säger hon.
Roland Sigbladh, marknadschef på UC, tycker att förslaget är intressant och värt att titta närmare på.
– Men det är inte så enkelt som det kanske kan låta. Bland annat måste vi kunna ställa höga säkerhetskrav på att den som vill spärra sitt personnummer verkligen är den person som det gäller, säger han.
En invändning som tydliggör hur komplicerad kampen mot bedrägerier byggda på id-kapningar är.
Redan idag finns det flera typer av lösningar där människor kan skydda sig mot id-kapningar. Såväl UC som konkurrentföretaget Bisnode har kostnadsbelagda tjänster där den som berörs får ett sms och ett e-postmeddelande så snart det sker en förändring av personens uppgifter om krediter, lån, adress eller inkomst hos kreditupplysningsföretaget.
Utan tjänsten får den som drabbats av en id-stöld klarhet i vad som hänt först när ett besked om kreditupplysning kommer i brevlådan, vilket kan ta flera dagar och orsaka stora ekonomiska skador under tiden.
Runt 200 000 personer använder sig av tjänsterna hos UC och Bisnode som tillsammans helt dominerar den svenska kreditupplysningsbranschen. Företagen samarbetar också med säkerhetsföretag som My Safety kring dessa tjänster. Även försäkringsbolag som Folksam har börjat erbjuda skydd mot id-stöld som en del av hemförsäkringen.
– Intresset för vår tjänst har ökat kraftigt i takt med uppmärksamheten kring det växande problemet med id-stölder, säger Roland Sigbladh.

Så här skyddar du dig mot IT-bedrägeri

Förvara dina bankkort, id-handlingar och internetdosa på ett säkert ställe.
Sätt lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post och komma över personliga uppgifter, till exempel personuppgifter och koder.
Riv sönder papper med personuppgifter, kontonummer med mera innan du slänger dem i soporna.
Lämna inte ut person- och adressuppgifter utan att veta vad de ska användas till. Lämna aldrig ut koder och lösenord.
Använd brandväggar och antivirusprogram för att skydda din dator.
Håll koll på din egen kreditupplysning för att snabbt upptäcka missbruk av din identitet. Har du tappat eller blivit bestulen på dina id-handlingar (körkort, pass eller id-kort), gör en förlustanmälan hos kreditupplysningsföretagen.
Om du har blivit utsatt för kreditbedrägeri, kontakta kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer.
Källa: Råd & Rön, UC
Gå till toppen