Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Många anmäler hatbrott

Malmös judar anmäler allt fler hatbrott. Polischef Thomas Bull
får idag in nästan tre gånger fler anmälningar jämfört med tidigare.

Innanför Saras ytterdörr hänger en brandfilt och en brandsläckare. Om nätterna lägger hon ut svarta köksplåtar på hallgolvet. Hon är rädd att någon ska slänga in en brinnande trasa genom brevinkastet.
Det var i november förra året när Sara var på väg till jobbet som hon upptäckte det första gången. Någon hade målat en davidsstjärna på hennes ytterdörr.
– Först tänkte jag att det måste ha blivit något fel, att det var menat till någon annan, men sen förstod jag, säger Sara, 38, som inte vill vara med i tidningen med sitt riktiga namn.
Sedan dess har Saras ytterdörr blivit nedklottrad nio gånger med davidsstjärnor. Bara de senaste veckorna har det hänt tre gånger. Oftast om natten.
– Det är obehagligt att bo här, jag har flera gånger funderat över om jag ska flytta. Men det vill jag ju egentligen inte, säger Sara.
Sara sover ofta borta efter det som har hänt. Om hon sover hemma så sover hon på soffan.
– Den står längre bort från ytterdörren. Det känns tryggare där, säger hon.
Sara har anmält händelserna till polisen. Så som många andra judar i Malmö. Under 2012 och 2013 har anmälningarna om hatbrott med antisemitiska motiv nästan tredubblats i Malmö.
Och Malmö utmärker sig.
Så pass mycket att när Brottsförebyggande rådet i slutet av juni kom ut med en rapport om hatbrott i Sverige var man tvungen att exkludera Malmö från en del av den nationella statistiken. Siffrorna från Malmö påverkade statistiken för mycket.
Inne på polishuset på Davidshallstorg sitter polischefen Thomas Bull och tar emot anmälningarna om hatbrott. Han är chef över den hatbrottsgrupp som skapades inom Malmöpolisen hösten 2012. Han har problem. Inte ett enda av hatbrotten med antisemitiska motiv har lett till fällande dom.
– Jag försöker att inte tänka på det. Jag skulle tappa lusten ifall jag tänkte på det, säger han.
Thomas Bull fokuserar istället på att göra bättre utredningar. Innan gruppen startades lades de allra flesta av de här brotten ned med en gång, utan att polisen lade ner några resurser.
Men nu prioriteras ärendena. Den nya gruppen tar kontakt med de som har drabbats, gör brottsplatsundersökningar och försöker på andra sätt att lägga ett pussel i utredningarna.
– Jag tror att vi snart kommer se resultat av det här arbetet, säger han och hoppas på fällande dom i fem färdigutredda ärenden som han snart kommer att lämna över till åklagare.
På Judiska församlingens säkerhetsgrupp ser man också en ökning av antalet hatbrott som anmäls. Här hjälper man medlemmarna att göra polisanmälningar.
– Det kan vara elever som blir påhoppade i skolorna, andra får hatbrev eller blir förföljda på stan. Eller så är det folk som blir spottade på, säger en person i säkerhetsgruppen som även han vill vara anonym.
Sara har flera gånger råkat ut för liknande händelser.
– En gång på Möllan var det ett gäng som spottade och kastade fimpar på mig. En annan gång satt jag på en buss då ett gäng tonårsungdomar skrek "judefitta" till mig, berättar hon.
– Jag orkade inte ta fajten där och då utan valde att stiga av bussen, säger hon.
En trend som är tydlig enligt både polisen och judiska församlingen, är att hatbrotten har fått en större spridning än tidigare.
– Förut kom de flesta anmälningarna från Judiska församlingens rabbin eller i anslutning till synagogan. Men nu har det här alltså fått större spridning bland allmänheten, säger Thomas Bull och berättar att anmälningarna som kommer in i dag är spridda över alla stadsdelar i Malmö.
– Det är så synd. Jag gillar Malmö för att här finns så många nationaliteter. Det är det som gör Malmö charmigt. Jag trodde att alla kunde få passa in här, men så verkar det tyvärr inte vara längre, säger Sara.

Hatbrott i Malmö

Under 2012 anmäldes sammanlagt 242 hatbrott i Malmö. Det handlade om hatbrott med bland annat rasistiska, antisemitiska, islamofobiska och homofobiska motiv.
60 av dessa hade antisemitiskt motiv. 2013 har 35 anmälningar med antisemitiskt motiv gjorts. Det är nästan tre gånger fler anmälningar än tidigare. 2010 och 2011 anmäldes sammanlagt 44 hatbrott med antisemitiskt motiv.
Inget brott har klarats upp.

Davidsstjärnan

Symbolen är känd sedan bronsåldern och brukad i många kulturer. I arabisk tradition kallas den "Davids sköld". För judarna har den efter hand fått en position motsvarande det kristna korset. Under andra världskriget tvingade nazisterna judar att bära davidsstjärnor. Numera är den emblem på Israels flagga. Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen