Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Laserkamera ger unik bild av insekters liv

På en äng på Revingehed står en märklig skapelse som kan revolutionera vår kunskap om insekters liv.
Den hyperavancerade röran av linser, sladdar och datorer ser allt som insekterna framför den gör. Och vilka de är.
Utan att göra en fluga förnär.

– Det har aldrig funnits sådana möjligheter att studera insekters verklighet. Hittills har man fångat dem i fällor. Här ser vi allt, utan att störa dem.
Mikkel Brydegaard är lyrisk. Vilket inte är så konstigt eftersom det är han som byggt insektsobservatoriet på egen hand.
Atomfysikern och forskaren på Lunds universitet har lagt 700 000 anslagskronor på att göra en manick som ingen har sett maken till.
Han har gjort det på uppdrag av biologiska institutionen. Vars forskare är precis lika lyriska.
– Det fantastiska är att man kan se så enormt många faktorer i samma ögonblick, säger Maren Wellenreuther, projektledare på biologiska institutionen.
Apparaten är ett mobilt biosfärobservatorium. Med andra ord en flyttbar blandning av kikare och mikroskop med förmåga att fingranska och dokumentera vartenda flygfä som kommer i dess väg.
Kroppsstorlek. Vingstorlek. Hastighet. Flygriktning. Vingslagens hastighet. Och så vidare.
Det fungerar både dag och natt. Och varje observation från de sex sammanbyggda instrumenten dokumenteras i en skog av datorer.
– En natt här registrerade vi omkring tvåhundratusen flygande insekter. Där finns data att arbeta med hur länge som helst, säger Mikkel Brydegaard.
Än så länge är observatoriet mest inriktat på flygande insekter. Men det ska utvecklas för att användas för flyttfåglar också, så att de ska kunna identifieras oavsett tid på dygnet, något som aldrig tidigare varit möjligt.
– Där är vi bara i början. Jag är på väg att få fram ett sätt att mäta åldern på insekter genom att mäta ljusets polarisation när det sprids i vingarna. Möjligheterna är enorma.
Ute på ängen vid biologiska institutionens ekologiska station Stensoffa jobbar biologerna med att fånga insekter på gammaldags vis och släppa dem igen i en spegelförsedd ställning.
Observatoriet registrerar exakt hur insekterna beter sig när de kommer ut i det fria igen. Spegeln gör att det blir en tredimensionell bild av beteendet. Eftersom art och kön är kända finns då referenser för fältmätningarna.
Som vid alla nyuppfunna metoder för forskning kan man förstås undra varför något liknande aldrig har byggts förr.
Orsaken är helt enkelt den tekniska utvecklingen – och en tillräckligt inspirerad och kunnig upphovsman som dessutom vet vilka genvägar som finns.
– Diodlasern här köpte jag för hundra dollar från Kina. Ett företag i Europa skulle ta tiotusen dollar för samma sak.
Nu har i alla fall Lunds universitets tvärvetenskapliga organ för forskning om djurs spridning och flyttning, Canmove, ett unikt verktyg i sin hand. Mark- och vattenlevande varelser kan följas med en rad olika metoder. Nu behärskar Lundaforskarna luften också.

Specialbyggt observatorium

Det specialbyggda observatoriet kallas Lumbo – Lund University Mobile Biosphere Observatory. Det utvecklas med stöd från Canmove som har ambitionen att bli ett världsledande centrum i studiet av djurs spridning och flyttning. Insekter är en viktig del av studierna med tanke på deras betydelse för ekosystemet och skadeinsekters respektive sjukdomsbärande insekters påverkan på samhället.

Teleskop, laserradar, spektrometer …

Lumbo, observatoriet, har två tolvtums och tre fyrtums teleskop, ursprungligen gjorda för amatörastronomi.
Andra instrument: Laserradar för positionering och storlek, spektrometer för färganalys, höghastighetskamera för stereosyn, flera kvadratdetektorer i olika våglängdsband för analys av vingslag och riktning, i framtiden även mikrostrukturer.
Gå till toppen