Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

”Det handlar om omtanke”

Tre kommunala bostadsbolag i Skåne registrerar hyresgäster. "Det handlar om omtanke", säger Helsingborgshem.

Bild: Arkivfoto: Patrick Persson
För åtta år sedan avslöjade Sydsvenskan att MKB registrerade kränkande omdömen om sina hyresgäster. Det ledde bland annat till att landets allmännyttiga bostadsbolag, för att skydda hyresgästernas integritet, införde nya normer för vad som får registreras.
Trots det fortsätter bolagen att samla in uppgifter om de boende som kan vara olagliga. Det visar en granskning som SvTs Västnytt har gjort. Västnytt har undersökt elva kommunala bostadsbolags hyresregister och åtta av dem hade registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Oftast handlar det om hyresgästens hälsa.
Tre skånska bostadsbolag finns med bland de åtta, Landskronahem, Helsingborgshem och Staffanstorpshus.
I Helsingborgshems register hittade Västnytt 138 uppgifter som kan bryta mot Pul, personuppgiftslagen. Det finns anteckningar om att hyresgäster har demens, cancer, hjärnblödning, depression och andra sjukdomar.
Helsingborgshems marknadschef Charlotte Albertsson medger att uppgifterna kan strida mot Pul:
– Men uppgifterna är inskrivna för att underlätta hanteringen av ett ärende och inte av illvilja. Ofta kommer informationen från hyresgästen själv eller en anhörig. Det kan handla om att hyresgästen varit försenad med hyran på grund av sjukhusvistelse. Men även om syftet varit gott har det varit fel att registrera uppgifterna, säger Charlotte Albertsson.
Helsingborgshem håller nu på att både utbilda personalen i vad de får registrera utan att bryta mot Pul.
– Vi måste hitta bättre rutiner både för lagring och gallring av information, säger Charlotte Albertsson.
Bostadsbolagen måste inte bara ta hänsyn till Pul utan också till Arkivlagen som reglerar hanteringen av handlingar hos offentliga myndigheter och bolag.
Staffanstorpshus har också registrerat uppgifter om hyresgästers hälsa (bland annat elöverkänslighet och glutenallergi) i elva fall.
Bolagets lägenheter såldes till KPA Pension förra året men de gamla hyresgästregistren finns fortfarande kvar hos Staffanstorpshus:
– Vi håller på att gå igenom alla uppgifter för att se vilka som ska raderas och vilka som ska anonymiseras. Jag har gått igenom våra register och inte hittat något som kan vara ett brott mot Pul, säger vd Unto Järvirova.
Gå till toppen