Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ny investerare till Terranet

Serieentreprenören och Malmöbon Dan Olofsson köper 12,5 procent av Lundabolaget Terranet. Det är hans andra stora investering i skånsk mobilteknik på två månader.

Dan OlofssonBild: Foto: Jenny Leyman
– Vi är duktiga på mobilteknik i Sverige, framförallt i Lund, då är det viktigt att vi stödjer den utvecklingen tycker jag. Det är klart att om man bor i Malmö har man ett nätverk och ett hjärta här och kommer i kontakt med fler case här, säger Dan Olofsson.
I slutet av maj köpte han Sony Mobiles konsultverksamhet med 230 anställda tillsammans med Sony Mobiles före detta vd, Bert Nordberg. Bolaget kommer att arbeta med utveckling på området mobila uppkopplingar.
Två månader senare gör han nu ytterligare en investering i skånsk mobilteknik. Företaget som står i fokus för IT-miljardärens pengar den här gången är Terranet som tar fram en teknik för att ringa mobilt i områden utan täckning.
– Det är ett spännande bolag med en intressant teknik som de stora aktörerna i världen börjar intressera sig för.
Terranet startade 2004 på Ideon i Lund. Mjukvaran de utvecklar kan integreras på alla mobiltelefoners kretskort och gör det möjligt att utnyttja andra mobiltelefoner i närområdet, som också har integrerat Terranets teknik, för att ringa. Det betyder att beroendet av master och annan nätinfrastruktur minskar.
– Vår teknik lämpar sig framförallt i områden där det saknas täckning och kapacitet, det kan vara på landet i utvecklingsländer eller i katastrofområden där nätet har slagits ut. Vår teknik kan också fungera som en avlastare för befintligt nät, säger Terranets vd Pär-Olof Johannesson.
Han är glad över att Dan Olofsson bestämt sig för att investera i bolaget.
– Det betyder väldigt mycket att bolaget får en välkänd ägare med tung industriell förankring som kan branschen utan och innan.
Dan Olofsson har intresserat sig för Terranet i flera år och kallar bolagets mjukvara för "ett exempel på skånsk spjutspetsteknik".
–Det finns ett världsledande telekomkluster i Lund och det här är en komponent i det. Jag tycker att det är viktigt att spjutspetssatsningar får möjlighet att blomma ut.
Sedan tidigare är han ägare i Danir Marketing som tagit fram marknadsförings-appen Mikz. Förra hösten sålde han egna företaget Epsilon till konsultbolaget ÅF. Affären gav kontanta ersättningar i miljardklassen och har möjliggjort sommarens företagsaffärer.
Han är inte främmande för fler investeringar i skånsk mobilteknik.
– Generellt sett söker vi duktiga entreprenörer som kan utveckla företag, framförallt inom konsulting, säger Dan Olofsson.

Danir

Bolaget ägs av serieentreprenören Dan Olofsson med familj. Verksamheten består av att äga och utveckla bolag.
I portföljen ingår bland annat ägande i Sigma, Danir Marketing, Infotech Scandinavia och Thanda Private Game Reserve.
Innehaven utökades i maj i år med Sigma Connectivity, i juni med fastighetsbolaget Victoria Park och i juli med Terranet.
Gå till toppen