Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Twittrande professor läxas upp

Biologiprofessorn Erik Svensson skrev på Twitter att han ville spotta Ingrid Carlqvist, chefredaktör för Dispatch International, i ansiktet.

Det var i helgen som Erik Svensson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, gav sig in i en hetsig Twitterdiskussion om kristendom och islam med Ingrid Carlqvist. I de många inläggen kallade han henne bland annat för "vidrig", "avskyvärd" och en "plåga".
Erik Svensson skriver bland annat:
"kristendomen är en vidrig religion och @ingridcarlqvist är en av denna religions många vidriga representanter"
"@ingridcarlqvist är en plåga och förändras aldrig. I sanning en avskyvärd och liten människa"
Olov Sterner, dekan vid naturvetenskapliga fakulteten, säger att Twitterinläggen är mycket olyckliga, att de skadar Lunds universitet och inte är förenliga med Universitetets värdegrund. Även om Erik Svensson har agerat som privatperson associerar många det inträffade med Lunds universitet.
– Vi oroar oss att det här skadar Universitetet. Det kan vara donationer som uteblir, att forskningsanslag försvinner. Allmänheten måste ha ett förtroende för att vi gör seriösa och bra saker. Vi får inte associeras med sådant här, säger Olov Sterner.
På tisdag ska universitetet reda ut vad som har hänt. Då är professor Erik Svensson inkallad på möte.
– Då ska vi förhoppningsvis vara överens om att det aldrig upprepas, säger Olov Sterner.
Erik Svensson har skrivit en ursäkt på Twitter. Han säger att han ångrar kommentarerna och att han de senaste dagarna mottagit både hat- och hotmejl. Han förklarar inläggen med att han blev provocerad av Ingrid Carlqvists grova generalisering av muslimer.
– Mina åsikter skiljer sig radikalt från Ingrid Carlqvists, men man bör inte kalla henne för detta, oavsett om man tycker det eller ej. Det var olämpligt formulerat av mig och jag skulle inte ha gjort det igen, säger han.
Han vill inte uttala sig om det som hänt innan han har haft mötet med Olov Sterner, men ställer sig frågande till om Twitterbråket är ett ärende för Lunds universitet.
– Detta skedde inte i tjänsten, det är ett bråk som har skett under min semester, från en privat mobiltelefon. Jag har inte agerat med Ingrid Carlqvist i någon form i tjänsten över huvud taget.
Åsikten delas inte av Ingrid Carlqvist som menar att det rör sig om näthat och att det är allvarligt att en professor gör utspel av den här typen.
– Jag är van vid att människor kastar ur sig saker på Twitter men jag försöker vara lugn och sansad tillbaka. Jag tänkte att han var en av dessa stollar och blev förfärad när jag fick veta att han var professor i Lund, säger hon.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen