Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

En korrupt politik

Efter att ha hållit sig undan alla frågor under ett halvår har Spaniens regeringschef Mariano Rajoy nu för första gången kommenterat mutanklagelserna mot honom.
Oskyldig? Det hävdar Spaniens regeringschef Mariano Rajoy att han är och skyller allt på partiets mångårige kassör, Luis Bárcenas.foto: Andres Kudacki/ap
Han väljer att skylla ifrån sig:
– Jag gjorde fel. Men jag blev lurad.
Det var under slutdebatten i den spanska kongressen i går inför semesteruppehållet som Mariano Rajoy tvingades redogöra för sin inblandning i korruptionshärvan inom regeringspartiet Partido Popular.
Oppositionen har krävt alla fakta på bordet. Men under premiärministerns långa anförande kom inget nytt fram. Inte ett ord om den illegala finansieringen av Partido Popular och korruptionen som pågått i partiet under tjugo års tid. Mariano Rajoy talade i stället utförligt om alla åtgärder hans regering gjort för att vända den ekonomiska krisen. Det enda han ville säga om korruptionsutredningen var att han inte kommer att avgå eller utlysa nyval.
Den enda som är skyldig, enligt Mariano Rajoy, är partiets tidigare kassör Luis Bárcenas som lurat alla andra.
Av allt att döma väntar misstroendevotum i september när kongressens ledamöter samlas igen efter semestern. Men att oppositionspartierna är missnöjda med regeringen spelar ingen roll för Mariano Rajoy, inte heller att allmänheten enligt opinionsmätningar ger lägsta möjliga betyg. Med egen majoritet i kongressen sitter Mariano Rajoy säkert ytterligare två år.
Talet som Mariano Rajoy höll i går riktade sig i första hand till partikamraterna. Det pågår en strid inom Partido Popular där den hårdföra högerfalangen vill ha bort Mariano Rajoy som tillhör partiets center. Enligt källor inom partiet har Mariano Rajoys ställning inom partiet stärkts efter gårdagens debatt.
Sedan fyra år tillbaka skakas det spanska konservativa regeringspartiet Partido Popular av en allvarlig korruptions- och bedrägerihärva som inte ser ut att ha något slut utan tvärt om förvärras för varje dag som går.
I stället för att förklara missförhållandena har partiledningen valt att tiga, och försöka få bort juristerna som utreder härvan och attackera journalisterna som rapporterar om skandalen.
Under sommaren har muthärvan vuxit till en politisk kris som hotar stabiliteten i landet. Politikerföraktet växer.
Samtidigt som vanligt folk har svårt att få vardagen att gå ihop efter alla nedskärningar har det avslöjats att en stor del av Partido Populars ledning inte verkar ha gjort något annat än att berika sig själva.
Det enda positiva med härvan, om man nu ska försöka vara optimist i eländet, är att missförhållandena faktiskt har avslöjats och hamnat inför rättslig prövning. I många länder kan politiker ta emot mutor utan att riskera att avslöjas. Det skedde också tidigare i Spanien, där korruptionen levt kvar i samhället sedan Francodiktaturen.
Men nu är det slut på samhällets acceptans. Krisen, men också det folkliga missnöjet som kanaliserades under de stora protesterna för två år sedan, har förändrat samhället på djupet.
Ett stort steg framåt för Spanien.

Korruptionen inom Partido Popular

För fyra år sedan kom de första avslöjandena om korruption inom Partido Popular. Utredningen koncentrerades kring mutor som betalats ut till regionala makthavare i utbyte mot byggkontrakt under 00-talets högkonjunktur.
Men innan förundersökningen var klar lyckades Partido Popular få utredaren Baltasar Garzón avsatt. Partiet kunde sedan vinna egen majoritet i parlamentsvalet som hölls i november 2011.
Utredningen stod därefter stilla fram tills domaren Pablo Ruiz fick ta över. Partiet trodde förmodligen att de skulle kunna manövrera ut den 37-årige oerfarne juristen. Men i stället har Pablo Ruiz visat sig vara synnerligen modig.
Han har avslöjat att partiets mångårige kassör Luis Bárcenas samlat drygt 47 miljoner euro på hemliga konton i Schweiz. Mutpengarna som kommer från affärsmän och byggföretag har fördelats som ”extralöner” inom partiet. Bárcenas häktades.
När Bárcenas förstod att han skulle tvingas stanna i fängelset och att partiet övergett honom valde han att avslöja allt. I hans hemliga bokföring finns bland annat utbetalningar till Mariano Rajoy noterade. Utredningen pågår fortfarande.
Gå till toppen