Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick praktik på bilfirma

Mannen är ökänd för sina bedrägliga bilaffärer. Nu avtjänar han ett fängelsestraff. Kriminalvården godkände hans praktikplats – på en bilfirma.

– Leter ni efter något särskilt? En bil kanske?
Den unge bilsäljaren som hälsar oss välkomna när vi kommer in i bilhallen i centrala Malmö ler och tar i hand.
Kort senare kör han ut oss.
Då har vi just fått bekräftat att mannen i gul tröja en bit bakom honom är den dömde bedragaren Lasse Bergino – och vi har berättat att vi är journalister.
– I så fall får jag eskortera er ut. Det är bra. Tack ska ni ha.
Säljaren avbryter Lasse Bergino när vi frågar om hans arbete på firman.
– Han jobbar inte här. Han är bara här. Kör och hämtar och lämnar reservdelar.
– Han säljer inga bilar här. Han är bara här på praktik.
Lasse Bergino avtjänar nu fängelsestraff på sammanlagt två år och sex månader, för grova bedrägerier och bokföringsbrott vid bilaffärer, samt för två pistoler som polisen hittade i hans hem i januari 2012. Förra sommaren började han avtjäna sitt fängelsestraff och han är nu inskriven på lågsäkerhetsfängelset Tygelsjö. Han har fem månader kvar innan han kan bli villkorligt frigiven, enligt kriminalvårdsdokument som Sydsvenskan tagit del av.
Bergino vill inte låta sig intervjuas.
– Ni skriver för mycket om mig.
Kriminalvården vill inte uttala sig om Lasse Bergino. Men efter att Sydsvenskan begärt ut ett beslut om honom visar det sig att han haft rätt att arbeta på bilfirman sedan efter midsommar. Den 24 juni beviljade kriminalvården Lasse Bergino så kallade frigång för att arbeta där.
Frigång är ett vanligt sätt att vänja fångar vid ett liv i frihet, framförallt i slutet av ett straff. Fången ska då studera eller arbeta utanför fängelset, men återvända varje kväll.
I beslutet om frigång krävs att Bergino inte får delta i inköp eller försäljning av bilar. Man anser att det inte finns "någon beaktansvärd risk för att Lasse Bergino skulle missköta en frigång."
Varför kriminalvården godkände ett jobb i just bilbranschen framgår inte.
Petra Tullgren är kriminalvårdschef. Hon säger att hon inte kan uttala sig i ett enskilt fall, men att det görs "en noggrann utredning".
– Det måste vara realistiska planer. Vad är det för studier, vad är det för arbete? Allting bottnar i att sysselsättningen kan fortgå den dagen man blir villkorligt frigiven.
Tar ni hänsyn till vad personen sysslat med för brottslighet?
– Ja det gör vi.
– Det är en större bedömning. Det är svårt att ge exempel, men det handlar om vad klienten har för förutsättningar. Hur klär vi bäst på den här klienten för att kunna gå in i ett yrkes- eller studieliv den dag klienten blir villkorligt frigiven?
– Naturligtvis gör vi lämplighetsbedömningar – det är till exempel inte lämpligt att en som är dömd för sexualbrott praktiserar på en fritidsgård.
Det låter märkligt i det här fallet då den här personen är dömd för bilbedrägerier och jobbar på en bilfirma.
– Jag kommenterar inte enskilda ärenden. Jag pratar generellt.
– Vad vi vill är att klä på klienterna tillräckligt mycket för när personen ska komma ut. Det är en otrolig vinst för samhället om den ordnar upp sitt liv.
Då skulle man kunna tänka sig att en person som sysslat med bilbedrägerier under en stor del av sitt liv skulle ha nytta av att introduceras till en annan del av arbetsmarknaden än just bilbranschen?
– Jag pratar inte i enskilda ärenden. Men återigen – det handlar om att klä på individen utifrån individens enskilda förutsättningar och hur den ska kunna fungera i ett normalt liv.
– Det finns otroligt många bra arbetsgivare som är seriösa och vill ta ett samhällsansvar. Det är bra för oss alla i samhället.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen