Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyheter

Fler åker fast för bidragsfusk

Försäkringskassans särskilda kontroll av assistansersättning har lett till att återkraven hittills i år ökat till en rekordnivå.

Bild: Arkivfoto: Christine Olsson

Annons

När myndigheten summerar årets fyra första månader har den ställt återkrav eller begärt skadestånd på sammanlagt 34 miljoner kronor för felaktigt utbetald assistansersättning. Samma period under förra året handlade det om 9 miljoner kronor.Eftersom besluten om assistansersättning sträcker sig över tid, innebär det att 62 miljoner kronor stoppats från att betalas ut.– Assistansersättning genererar fort stora summor, säger Ulrika Larsson, ansvarig för riskhantering och kvalitetskontroll på Försäkringskassan.– Vi har en strategisk inriktning på att göra kontrollutredningar av assistansersättning, fortsätter hon. Det är stora utredningar som tar tid att genomföra och som vi ser resultatet av.Enligt Försäkringskassan är fusk den vanliga anledningen till ett återkrav. Den assistansberättigade och assistansföretaget har helt enkelt lämnat felaktiga uppgifter för att få ersättningen.I fjor ledde felaktigheterna till 42 polisanmälningar och under årets fyra första månader lämnades 15 polisanmälningar in.Försäkringskassan gör många tusen kontrollutredningar varje år som rör alltifrån sjukersättning till bostadsbidrag och assistentersättning. I nära hälften av fallen kommer tips om fusk från allmänheten.Under 2012 ledde 4 000 utredningar till att Försäkringskassan ställde återkrav på tillsammans 284 miljoner kronor. Besluten innebär också att 724 miljoner kronor inte kommer att betalas ut.Under årets fyra första månader har knappt 1 400 utredningar lett till återkrav på 117 miljoner kronor, nära 15 miljoner kronor mer än den tidigare högsta noteringen för ett tertial.– Ökningen handlar till mångt och mycket om felaktigt utbetald assistansersättning, säger Ulrika Larsson.Hon tillägger att kontrollerna inte riktar sig mot personer med funktionsnedsättningar utan mot kriminella.Siffrorna visar också att det upptäckts 15 procent fler felaktiga utbetalningar av sjuk- och aktivitetsersättningar.Försäkringskassan kan inte uppge om fusket skiljer sig åt över landet eftersom myndigheten inte har uppgifter om personers bostadsorter.Total under fjoråret ställde Försäkringskassan återkrav på 844 miljoner kronor. Ungefär hälften av beloppet är felaktigt utbetalda bostadsbidrag som upptäcks maskinellt, alltså utan särskilda utredningar, när inkomster jämförs med vad som betalats ut i bostadsbidrag.Men alla kan inte eller vill inte göra rätt för sig vilket betyder att omkring var tionde krona aldrig betalas tillbaka. Det leder till att Försäkringskassans fordringar ständigt ökar och var vid förra årsskiftet 2,9 miljarder kronor.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy