Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Intellektuell frihet för forskare"

Är det en viktig fråga för universitetets ledning att en anställd, låt vara professor, som privatperson gjort vissa okänsliga ordval?
Det undrar Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Biologiprofessor Erik Svensson har i semestertider twittrat hetsigt med en journalist och chefredaktör. Orden blev enligt professorn själv illa valda och medierna har lyft fram det. Utmärkt så, åsikter har utbytts och en professor har krupit ner från det akademiska elfenbenstornet och haft synpunkter. Medierna har kritiskt granskat och professorn har offentligt ångrat och bett om ursäkt för sitt ordval men håller fast vid stora delar av sin kritik. Där borde allt ha stannat.
Men tyvärr tror en dekan på Lunds universitet att twittrandet kan ha negativa effekter på universitetets varumärke och ska ha en diskussion med professorn, som om en skolpojke hade krossat en fönsterruta på skolan. Vad är det för befängd idé?
Är det en viktig ledningsangelägenhet att en anställd, låt vara professor, som privatperson gjort vissa okänsliga ordval?
Förstår dekanen ifråga inte att den riktiga faran ligger i att människor tystnar för att de inser att hundra klarlägganden inte väger upp ett misstag?
Det är dags att universitetet ser sin samhällsroll och låter det vara högt till tak.
Det kan vara värt att dra sig till minnes att för drygt 100 år sedan spärrades Knut Wicksell, en världsledande professor i nationalekonomi, in i Ystad fängelse för några skämtsamma kommentarer om den Obefläckade Avlelsen. Det var naturligtvis inte universitetet som fick honom inspärrad. Snarare kunde man i årsberättelsen från Lunds universitet samma år finna uttryck för en viss beundran för professorns personliga oräddhet i att inte vika undan när det gällde att uttrycka sina åsikter. Något att tänka på i dessa dagar av politisk korrekthet och misstagsangst.
Forskare och intellektuella måste ha rätt till sina åsikter och universitetsledningar runt om i landet måste tänka längre än kortsiktiga varumärkeskonsulter, rädda att nästa år förlora donationer och forskningsanslag till andra universitet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen