Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Kan inte folk bara lägga den i fickan?”

Sitter du också och fingrar på mobilen vid restaurangbesök?
Vi har träffat krögare och matgäster som är för – och emot.

Det är strax före lunch på restaurang Myteri vid Lilla Torg i Malmö. Uteserveringen är fortfarande relativt tom när krögaren Martin Rosengren dyker upp och berättar att han börjat tröttna på gästernas mobilanvändande.
– Efter pekskärmens och den smarta mobilens intåg är det vansinnigt stor skillnad. Kommer det in ett par i 20–30-årsåldern så ligger det nästan alltid två mobiltelefoner på bordet. De tittar säkert tio gånger i mobilen, fotar maten och instagrammar med sin telefon.
Han pekar bort mot ett bord med två kvinnor, båda tittar på sina mobiler. Maten har inte kommit än. Martin Rosengren önskar att folk njöt mer av maten.
– Jag tycker det är helt vansinnigt. I min värld är telefonen ett irritationsmoment när jag går ut och käkar. Jag stänger alltid av ljudet. Om du går ut för att käka går du ut för att käka. Kan inte folk bara lägga den i fickan? undrar Martin Rosengren.
Ibland går pratet bland personalen i köket.
– Vi kan till exempel säga: ”Gästerna på bord femton sitter bara med sina mobiltelefoner. De måste ha jäkligt tråkigt.”
När Sydsvenskan försöker få gästerna att berätta om sin inställning till mobiler på krogen vill många inte ställa upp. Flertalet av de tillfrågade gästerna har mobilen på bordet.
– Jag tror att frågan är ganska pinsam. Det är lite tabu att ha mobilen på bordet, säger Martin Rosengren.
Igi Vidal är krögare på restaurang Bloom i Malmö. Han tycker att det stora problemet är ringsignalerna.
– Jag kan inte förstå att man inte sätter på tyst ljudläge. Det är genant och gästerna blir också generade. Ringer det i telefonen bör man gå på toaletten eller gå ut. Det är som att ta en cigarett, säger han.
Andra krögare är mer radikala.
– Vi satte uppe en förbudsskylt mot mobiler på entrédörren. Halvt på skämt och halvt på allvar, säger Lasse Persson, krögare på Bullen.
Susanne Durgaram sitter vid ett hörnbord på Myteri och äter. Hon har två mobiler på bordet.
– Lever man livet idag, lever man i sin telefon. Detta är framtiden. Men respekten mot andra matgäster är viktig. Om du måste svara lyfter du på rumpan, går iväg och tar samtalet.
Gå till toppen