Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Otydliga regler om gränser

Universitetet har ingen policy för hur anställda får uttrycka sig i sociala medier. Lunds universitet har inte kränkt professorns yttrandefrihet, anser dekanen Olov Sterner.

Lunds universitet.Bild: Arkivfoto: Johan Pihlemark
Lundaprofessorn Erik Svenssons twitterpåhopp på Ingrid Carlqvist, redaktör för den islamfientliga tidningen Dispatch International, har föranlett interna diskussioner på Universitetet. Svensson kallade Carlqvist för "vidrig", "en plåga" och "avskyvärd", något han senare bett om ursäkt för.
Dekanen Olov Sterner kontaktade omgående Erik Svensson för upplysa honom om det olämpliga i hans beteende. Nästa vecka ska Sterner diskutera vad som hänt med professorn. Varför detta är ett ärende för Universitetet har Erik Svensson svårt att förstå. "Detta skedde inte i tjänsten, det är ett bråk som har skett under min semester från en privat mobiltelefon" sade han till Sydsvenskan igår.
Olov Sterner anser att han hade fog för att ingripa.
– Han (Erik Svensson) har varit noga med att framhålla sin ställning på twitter, då sätter folk hans uttalande i samband med Universitetet. Jag är väl medveten om att man som privatperson har rätt att uttrycka sig som man vill. Men om han beter sig på ett sätt som skadar Universitetet måste vi agera.
Har du haft någon policy att luta dig emot här?
- Nej, det är något vi måste se över nu.
Universitetet har tagit fram en guide för sociala medier. Men några riktlinjer för vad gränsen går mellan att vara privat eller offentlig har inte formulerats. Veronica Gummesson, arbetsrättsjurist vid Universitetet, säger att det är svårt att reglera vad som får sägas och inte. På måndag ska hon diskutera det inträffade med ledningen för naturvetenskapliga fakulteten.
– Yttrandefriheten i Sverige går väldigt långt. Vi ställer oss väldigt positiva till sociala medier, men man måste fundera på hur vi agerar om det skadar verksamheten, säger hon.
Nils Danielsen, vice rektor med ansvar för frågor som rör ledarskap och medarbetarskap, säger att de står inför en intressant diskussion.
– Det här handlar om en sammanvägning mellan arbetsrätt, offentlig rätt och yttrandefrihet. Vad får man göra som privatperson, i egenskap av professor? Vi får sätta oss ner med arbetsrättsjuristerna och diskutera var gränserna går.
Varför har ni inte tagit fram riktlinjer tidigare?
– Det kan jag inte svara på. Jag har inte under min tid som vice rektor stött på det här problemet.
Är det någon skillnad på vem man är, doktorand eller professor, och uttrycker sig kränkande i sociala medier?
– Kan man vara privat som rektor? Om du frågar Per Eriksson så kommer han att svara nej. Men egentligen ska det inte vara någon skillnad, men det beror hur omgivningen och medier uppfattar det. Det är alltid mer intressant om det är en professor, eller tillika en läkare, som gör bort sig. Då finns det alltid ett intresse.
I fjol twittrade professor Tor Aulin vid Chalmers i Göteborg nedvärderande om författaren Ann Heberlein. Han fick senare lämna sin tjänst, delvis på grund av twittrandet.
Vilka åtgärder kommer ni att vidta mot Erik Svensson?
– Det kan jag inte uttala mig om, först måste vi prata med honom. Vi lever i en publik verksamhet och det är väldigt intressant var gränsen går mellan att vara offentligt anställd och privatperson. Samtidigt är det otroligt viktigt att alla människor har rätt att yttra sig.
Gå till toppen