Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Badförbud i Västra hamnen

Den som tänkt svalka sig i vågorna kring Västra hamnen under årets varmaste dag får tänka om. Tarmbakterier gör att det är badförbud vid både Scaniabadet och Sundspromenaden.

Bild: Foto: Ramin Rahmani
För andra gången i sommar har det utfärdats badförbud vid Sundspromenaden i Västra hamnen. Anledningen är densamma som sist - tarmbakterier i vattnet. Och problemen har spridit sig till Scaniabadet, som även det är avstängt med badförbud under vad som kan bli årets varmaste dag.
– Vi fick besked om proverna som togs den 31:e juli efter klockan 21 på fredagskvällen. Då tog jag beslut om att avgränsa under natten, vilket är ett ganska unikt grepp. Vi ville att avgränsningar och information skulle vara ute när solen gick upp. Strax efter klockan 3 i natt var allting färdigt, berättar Jerker Nilsson, ansvarig för baden i Malmö.
Badförbudet innebär i praktiken att Malmö stad avråder människor från att bada vid Sundspromenaden och Scaniabadet. Vill någon hoppa i plurret ändå är det upp till var och en, enligt Jerker Nilsson.
– Folk har rätt att bada, men man kan bli sjuk och dålig i magen. Det är tarmbakterier i vattnet och de ska man inte få in via munnen. Illamående, kräkningar och diarré är ett tänkbart scenario. Man kan bada vid Ribersborg, Sibbarp eller Klagshamn i stället, där är det jättefint vatten. Utöver i Sibbarps barnvik då, där är det avstängt sedan kring den 23:e juli. Värdena där talar för en fortsatt avstängning.
Vad visade provsvaren från Scaniabadet och Sundspromenaden?
– Vi inriktar oss på att mäta E coli och intestinala enterokocker, vilket är avföringsbakterier. Nu är det halterna av intestinala enterokocker som ligger över gränsvärdena. Gränsen för otjänligt badvatten går vid 300 cfu/100ml och vid Sundspromenaden låg värdet på 450. För att det ska vara tjänligt ska det vara mindre än 50. Scaniabadet låg på 390 cfu/100ml.
Sedan det förra badförbudet, som utfärdades den 19:e juli i år, har Malmö stad lagt till ytterligare en provtagningsplats längs Sundspromenaden för att få en indikation på var bakterierna kommer i från.
— Vid den nya provtagningspunkten låg värdet på 320, och den punkten ligger närmre hamninloppet. Med tanke på vattengenomströmning är det rätt så intressant att det kan vara så höga halter just vid Sundspromenaden och Scaniabadet. Det är helt andra förutsättningar vid Barnviken i Sibbarp. I Västra hamnen har vi högt vatten och oerhört stor vattengenomströmning.
Så var kommer tarmbaketrierna i från? Kan de höga halterna bero på att det är mycket folk som badar?
— Nej, det kan inte bero på folk som badar. Det finns olika terorier. Det kan vara från båtar som går in i hamnen, och det är den teorin vi jobbar utifrån. Malmö stad har tagit bort avgiften för tömning av gästbåtarnas latrinsystem för att undvika att avföring släpps ut i vattnet. När vi mäter finns det inga tecken på att utsläppen kommer från avloppsrör.
Barbro Blomberg var en av alla badsugna Malmöbor som fick vända vid havskanten under lördagsmorgonen.
— Jag har morgonbadat på Scaniabadet sedan i början av maj, men i morse möttes jag av skyltar om badförbud. Då testade jag vid Sundspromenaden, men det var förbud även där. I går badade jag på dagen och det var fruktansvärt mycket folk. Har det blivit en bakteriechock? Men det är ju så djupt och sån omsättning på vatten, så jag fattar inte, säger hon.
Gå till toppen