Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cyklade runt Vombsjön

Omkring 700 cyklister trotsade hettan och gav sig ut på Vombsjön runt under lördagen. Värstingcyklister och motionärer sida vid sida.

Termometern närmar sig 30-strecket. I paustältet längs vägen vid Sövedskloster har vattendunkarna tömts och fyllts på sedan tidig morgon.
Mattias Nordström är en av dem som trampat sina första mil och får en banan och en plastkopp med saft som uppmuntran. Han kallar sig själv för en "värstingcyklist".
– Jag äger två mountainbikes, en racercykel och så den här åttaväxlade. Jag cyklar i snitt tre mil om dagen, och i normala fall är jag en av dem som cyklar racer i en klunga, säger han.
– När jag cyklat Vätternrundan har jag cyklat 35 kilometer i timmen i snitt. Då är hemligheten att turas om att köra först och ta vinden, annars orkar man inte. Men i dag har jag svärfar med mig, så då tar jag det lugnare.
Vombsjön runt kan cyklas i tre olika långa varianter. Mattias Nordström och hans svärfar satsar på mellansträckan på 65 kilometer och startade bland de sista vid niotiden i morse.
– Flygrakan vid Sjöbo var rätt plågsam med stekande sol, säger Mattias Nordström.
Åke Reimer och Kirsti Kvarnerot-Reimer är inte några cykelvärstingar, men njuter av landskapet och motionen.
– Man är ju tvungen att motionera inför loppet. Vi har försökt se till att köra några tremilssträckor en gång i veckan i ett par månader, säger Åke Reimer.
Kirsti Kvarnerot-Reimers insikt från dagens trampande är att hon är sugen på en ny cykel.
– Åkes cykel är bättre än min, så han cyklar snabbare. Men man kan vinna en cykel genom lottdragning i dag, så jag hoppas på den, säger hon och skrattar.
Inför årets lopp har slingan lagts om till vägar med lägre hastighet.
– Vi har cyklat tre gånger tidigare och höll på att cykla fel. Det kunde ha varit bättre skyltat, men den nya slingan är trevligare, tycker Åke Reimer.
Vombsjön runt arrangeras av Friluftsfrämjandet och Korpen i Veberöd. Göran Johansson, som står och delar ut bullar och blåbärssoppa, är en av de aktiva som arbetat med loppet i flera månader.
– Det har lagts ner många timmar ideellt arbete med att få tillstånd, hitta sponsorer och bokföra. Det känns fantastiskt att det finns ett sådant engagemang för loppet, säger han.

Fakta

• Vombsjön runt startar och slutar vid idrottsplatsen i Veberöd.
• Den längsta slingan på 110 kilometer går via Björnstorp, Dalby, Södra Sandby, Flyinge, Harlösa, Öved, Sjöbo, Sövestad och Skårby.
• Mellanslingan på 65 kilometer går via undan går via Björnstorp, Dalby, Södra Sandby, Flyinge, Harlösa och Öved.
• Den kortaste slingan på 35 kilometer går via Harlösa och Öved.
• Cyklisterna startar mellan 7 och 9 på morgonen och går i mål senast klockan 14.
• Omkring 700 personer deltog i år enligt arrangören.
• Loppet är ingen tävling, men man kan vinna en cykel genom lottdragning.
• Vombsjön runt har arrangerats av Korpen i Veberöd sedan 1972. Numera är även Friluftsfrämjandet medarrangör.
Gå till toppen