Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dans på lätta hovar

Fyra dansare från New York, sex ungdomar med autism, fyra hästar och trehundra böcker samlas i en hästdansföreställning på Hovdal.

Tre kvinnor i vita klänningar kommer ridande på hästar på stigen som leder till spelplatsen, en åttakantig gammal biblioteksruin i skogen. Promenaden genom den regnvåta skogen är en del av föreställningen.
Framför ruinen står ett bord med böcker och en manlig dansare slår sig ner vid det. Tre andra dansare kommer in med var sin häst och de rör sig sedan tillsammans i olika spår över den lövtäckta marken.
– Jag tycker att hästarna tillför närvaro. De är stora, varma, smidiga och har stora hjärtan. Jag tror man kan överföra det till hur de är - de är mer känsliga än logiska, vilket gör att vi slutar tänka och börjar känna, säger Ulrika Mickel Nord, föreställningens konstnärliga ledare.
Ulrika Mickel Nord jobbade tidigare som dramapedagog på en särskola i Hässleholm, men var oense med en del specialpedagoger om arbetsmetoderna. Därför startade hon Klinten Kultur, där hon kunde göra som hon ville, och skapade en femårsplan. Första året satte gruppen upp en barnteaterföreställning och förra året arbetade den med en koreograf från Malmö. Årets scenkonstprojekt är hästdans i samarbete med danskompaniet The Equus Project från New York, som framträder i Europa för första gången, och koreografen JoAnna Mendl Shaw.
– Jag vill visa att människor med autism inte ska sitta ensamma i vita rum utan att något stör dem, utan de ska tvärtom vara mitt i smeten och helst med de allra bästa, för det krävs kreativa människor för att möta dem. Därför har jag valt att jobba med scenkonstnärer som arbetar på en internationell nivå, säger Ulrika Mickel Nord.
Nästa år är planen att göra en kvällsföreställning med hästar, eld, trummor och dans.
– När jag skrev den här femårsplanen tog jag in sådant som jag tycker är roligt, för jag visste att jag skulle få jobba jättemycket och nästan inte få något betalt. Jag tycker om dans, hästar och eld, och jag tycker att teater, mask och improvisation är väldigt spännande, säger hon.
Hon sökte på "horses and dance" på internet, hittade danskompaniet The Equus Projects på Youtube och kontaktade koreografen JoAnna Mendle Shaw som under flera år har utvecklat metoder för att improvisera fram dans med hästar. I höstas kom JoAnna Mendle Shaw till Hovdala och träffade några av ungdomarna. Verket har hon skapat för platsen och den kretsar kring en kärlekshistoria mellan majoren Michael Ehrenborg och en ung man.
– Jag visste att jag ville berätta historien om Michael Ehrenborg och den unge väpnaren, säger JoAnna Mendl Shaw.
Michael Ehrenborg lät i slutet av 1700-talet bygga ett bibliotek där han skulle kunna dra sig undan för att studera. Det sägs också att det skulle vara en plats för hemliga möten med hans väpnare. Men Ehrenborg dog 1795 innan biblioteket blev färdigbyggt och kvar står ruinen idag. Ingen vet vad som hände med paret.
– Men han testamenterade pengar till den unge mannen. Jag har fyllt i luckorna, säger JoAnna Mendl Shaw.
Framför ruinen söker den manliga dansaren kontakt med en yngre man som till en början drar sig undan. I delar av föreställningen återkommer hästarna.
– Verket är en kombination av koreografi och improvisation, för när man arbetar med hästar måste man ta det som det kommer och inte alltid göra som man har tänkt, säger JoAnna Mendl Shaw.
Hon har satt upp flera verk med hästar förut.
– Hästar dansar egentligen med varandra. De flyttar varandra genom tryck på olika delar av kroppen. Om vi lär oss det kan vi få dem att röra sig. Vi dansar med dem och de älskar det. Det handlar egentligen om att gå in i deras värld och forma den, säger hon.
Carlye Eckert är en av dansarna från det amerikanska danskompaniet. En eller två gånger i månaden åker de till en hästgård och arbetar med hästarna.
– Det är en stor utmaning att göra dansen intressant för hästarna och att hitta ett sätt att få uppmärksamhet. Man måste vara flexibel och snabbtänkt, och också veta hur hästarna rör sig, säger hon.
Ungdomarna i Klinten Kultur har sedan i höstas tränats i hästhantering och de har också haft dansimprovisationsworkshops med Skånes Dansteater.
Det är första gången som JoAnna Mendl Shaw jobbar med autistiska ungdomar.
– Utmaningen är att möta dem där de är och göra dem fantastiska. Det är samma sak som med hästar; man måste komma på vad det är de gillar att göra, säger hon.
Ehrenborgs unge partner spelas av Jonas Wictorsson, en av ungdomarna från Hässleholmstrakten. Han har en framträdande roll i föreställningen.
– Det har varit otroligt roligt att få vara med och dansa och lära känna dessa människor från New York, säger han.

Hästdans på Hovdala

Vad? Hästdans som arrangeras av Klinten Kultur, en del av Handikappidrottsföreningen Klinten i Hässleholm. Medverkande är sex ungdomar från Klinten Kultur med diagnos inom autismspektrat, fem hästar från Skåne och fyra dansare från den amerikanska dansensemblen The Equus Project.
Var? I bokskogen vid Hovdala slott i Hässleholm. Entrén ligger i byn Broslätt. Därifrån går man antingen en kortare eller en längre promenad för att komma fram till spelplatsen. Promenaden är en del av föreställningen.
När? Hästdansen hade premiär den 27 juli. De sista föreställningarna spelas den 3 och 4 augusti. Insläpp sker mellan kl 18.30 och 19.
Hur? Hästdansen finansieras med pengar från Region Skåne, Victoriafonden, Hässleholms kommun, amerikanska ambassaden.
Gå till toppen