Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyraste fastigheten till salu

Marknaden har bromsat in men intresset var stort när en av årets dyraste lantegendomar visades upp för spekulanter på fredagseftermiddagen. Pris: 120 miljoner kronor.

För 120 miljoner kronor kan den bli din, Svedberga gård.Bild: Foto: Skånegårdar
423 hektar mark varav 393 hektar är åkermark fulla med raps och sockerbetor, maskinhall och ett par röda ladugårdsbyggnader. Det ingår in priset för Svedberga gård på Kullahalvön, just nu den dyraste fastigheten i Sverige som är till salu.
– Intresset är alltid stort när det kommer så stora fastigheter på marknaden. Spekulanterna är personer som redan idag driver stora jordbruk. Och de kommer från hela Sverige, säger Dag Magnusson, vd på mäklarfirman Skånegårdar.
Han var även mäklare när de danska bröderna Morten och Steffen Olsen-Kludt köpte fastigheten av Kinnevikkoncernen 2001. Vad priset blev den gången är en affärshemlighet.
– Men generellt har prisstegringen sedan 2001 varit 300 procent, säger Dag Magnusson.
Priset på jordbruksfastigheter har stigit med ungefär 8 procent årligen de senaste femton åren.
Men det senaste året har priserna planat ut och i vissa fall backat. Orsaken är bland annat den starka svenska kronan som minskat exportintäkterna, och en allmänt svag konjunktur med en låg efterfrågan på timmer och massaved.
Bankerna kräver också större säkerhet. Köpare vill dessutom kompensera den minskade värdestegringen med en högre avkastning på investeringen vilket i sin tur pressar fastighetspriserna. För fastigheter i Svedberga gårds storlek ligger avkastningen på 2,5–3 procent.
– Det är en ganska låg avkastning jämfört med många andra investeringar men räknat över tio–tjugo års tid är investeringen nästan garanterat säker och stabil, säger Dag Magnusson.
Av Svedberga Lantbruks AB:s bokslut framgår det att gården inte har varit en lysande affär. Omsättningen ligger runt 23 miljoner kronor med ett resultat som är plus minus noll.
Priset på Svedberga gård har inte varit särskilt svårt att räkna ut, enligt Dag Magnusson. Det är bara att multiplicera antalet hektar med priset per hektar, 275 000 kronor.
Varken hektarpris eller priset på hela fastigheten är någon toppnotering. Skånegårdar har sålt flera fastigheter för över 150 miljoner kronor och i ett fall var prislappen 200 miljoner kronor. Det högsta priset per hektar har legat på över 400 000 kronor.
– Gårdar med ren åkermark och inga stora kostnadskrävande byggnader är mest eftertraktade, säger Dag Magnusson.
Det finns inte några särskilt pittoreska eller tjusiga byggnader på Svedberga. Egendomens corps- de-logi, huvudbyggnad, har styckats av och sålts. De danska bröderna Olsen-Kludt har inte bott på gården.
Dag Magnusson räknar med att affären kan vara klar under hösten.
– Då har köparen god tid på sig att planera vårsådden.
Gå till toppen