Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Familjeflytt till yttersta utposten

Lundaläkaren Attila Frigyesi ska chefa över världens mest isolerade sjukhus. I onsdags flyttade fyrabarnsfamiljen till den lilla ön Sankt Helena i södra Atlanten.

Huset i Lund är sprängfullt av väskor, kassar, högar med kläder, dykutrustning, blöjor och leksaker. Under ett år ska Emma och Attila Frigyesi, med barnen som är mellan två och nio år, bo på Sankt Helena som ligger knappt tvåhundra landmil från Afrikas västkust. Ön saknar flygplats och den officiella resvägen dit är med postbåt.
– Min man är nesofil, eller öälskare, som jag nu har lärt mig att det heter. Ju längre bort, desto bättre, skrattar Emma Frigyesi.
När alternativet stod mellan Svalbard och ön i södra Atlanten rådde det ingen tvekan; det varma klimatet avgjorde. Attila Frigyesi som är läkare på intensivvårdsavdelningen i Lund har tidigare jobbat både på Grönland och på Färöarna.
– Jag har kunnat unna mig lyxen att inte vara där det är bäst betalt, utan där det är mest intressant.
När Sydsvenskan kommer på besök tar familjen en paus i packandet och slår sig ner i den sommarvarma trädgården. Barnen stimmar omkring i sandlådan och på studsmattan.
– Det jobbigaste för Agnes är nog att vara borta från mormor, säger Emma och tittar bort mot sin äldsta dotter.
– Och jag vill inte ha skoluniform. Fy attan, säger Adam, nio år, som har krupit upp i sin mammas knä.
– Men du tycker ju det ska bli lite spännande med ön, lirkar Emma.
– Men jag vill absolut inte ha skoluniform, upprepar sonen bestämt.
Planerna på att flytta till Sankt Helena började med en dykresa till Ascension som ligger cirka 1 300 kilometer nordväst om ön. Där träffade Attila Frigyesi en läkare som jobbat på Sankt Helena. Efter hemkomsten skrev han ett ansökningsbrev och blev kallad till intervju i London.
– Det var oerhört formellt, tio män i svart kostym som satt i en halvcirkel och intervjuade – och så jag i fleecejacka.
Men läkaren från Lund med ungerskt påbrå klarade sig hela vägen och slutligen stod han där med en tjänst som chefsläkare och biljetter till hela familjen. Men längre än ett år kommer de inte att stanna – oavsett vad, säger Attila Frigyesi.
– Om det så är paradiset på jorden, så kommer vi tillbaka. Vi har allting här – hela vårt liv.
Sjukhuset där han blir chef har fyrtio platser och all akutvård måste klaras av på plats.
– Förlossningar, kejsarsnitt, alla möjliga operationer och akuta grejer. Allt som inte kan vänta en och en halv månad. I värsta fall kan det dröja sex veckor innan man har en båt.
Till sin hjälp har Attila Frigyesi en kirurg, en gynekolog och tre distriktsläkare.
– Och en barnläkare. Det känns väldigt skönt, säger han och tittar på sin fru.
Emma Frigyesi gör just nu specialisttjänstgöring i barnmedicin i Helsingborg. Hon hoppas kunna arbeta på ön, men det beror på hur det kan ordnas för de egna barnen.
– De stora ska ju gå i skolan, men hur det är med barnomsorg för de mindre vet vi inte riktigt än, säger hon.
Attila Frigyesi är förutom anestesi- och intensivvårdsläkare även kardiolog och invärtesmedicinare.
– När man jobbar så extremt isolerat är det viktigt att vara väldigt bred. Det är inte riktigt standarden i Lund idag, här ska man vara specialiserad. Förr fanns det ju sådana där superdistriktsläkare i Arvidsjaur som förlöste barn, men de går ju inte att få tag i längre.
Familjen har förberett sig för flytten i månader. I maj skickades en jättecontainer fylld med en Land Rover, platta möbelpaket, cyklar, cykelkärra, köksgeråd, leksaker – och välling och blöjor i enorma mängder.
– När jag skulle handla allt det där stängde de av kassan i tre kvart. Fyra killar fick hjälpa mig att köra ut de fem kundvagnarna till parkeringen och lasta bilen, skrattar Attila Frigyesi vid minnet.
Förutom familjens tillhörigheter är containern också lastad med sjukvårdsutrustning som de har samlat in från företag och olika avdelningar på sjukhuset. Bland annat två respiratorer, som är något nytt för sjukhuset på ön.
– I Lund har vi näst intill obegränsade resurser, det kommer vi inte att ha nu. Det är en av sakerna som har oroat mig väldigt mycket, säger Attila Frigyesi.
– Det är sällan människor blir så sjuka att de behöver ligga i respirator, men tidigare har man inte kunnat lösa det. Ibland är intensivvård så enkelt att man ska ligga i respirator några dygn tills antibiotikan hinner verka.
Han är väldigt glad, och även lite förvånad, över den stora viljan att bidra.
– Jag har tänkt att vi har så mycket administration här, men tvärtom har jag upptäckt att folk är väldigt flexibla.
Vad far det då för tankar så här två dagar innan avresan?
– Ska man ta lugnande eller inte? utbrister Attila Frigyesi.
Men Emma Frigyesi tar det med ro. Hon förklarar att medan Attila säljer in idéerna står hon för genomförandet. Just nu har hon inte tid att vara nervös:
– Men det är svårt att veta vad man ska förvänta sig. Det är inget u-land, ön tillhör Storbritannien och har ett fungerande samhälle, men det är ju extremt annorlunda eftersom det är så isolerat. Men jag brukar känna mig hemma var jag än hamnar.
I onsdags reste familjen till Oxford. Därifrån flög de med ett militärplan på väg till Falklandsöarna. Familjen släpptes av på ön Ascension där de får övernatta på militäranläggningen i väntan på postbåten. Därefter väntar tre dagars båtresa ut till ön. På måndag beräknas de vara framme. Sydsvenskan följer familjen under året.

Sankt Helena

Vad: Ö i södra Atlanten, 1850 kilometer utanför Västafrika.
Befolkning: Cirka 4 300.
Huvudort: Jamestown.
Storlek: 122 kvadratkilometer.
Känd för: Napoleon I hölls fången och dog på ön (1815–1821).
Tillhör: Brittisk koloni sedan 1659. Den brittiska kronan har verkställande och lagstiftande makt.
Lokal regering: guvernör, tre ämbetsmän och fem av de tolv valda ledamöterna i den lagstiftande församlingen.
Näringar: Fiske, boskapsuppfödning och hantverk. Hög arbetslöshet, många invånare är beroende av socialbidrag. Ön har blivit allt mer beroende av bistånd från Storbritannien.
Kommunikationer: Fartyget RMS St. Helena går mellan Kapstaden, Sankt Helena och ibland Ascension. Flygplats planeras till 2015. Internetuppkoppling: 20 megabit (Mb) försörjer hela ön.
Källa: Utrikespolitiska institutet.
Gå till toppen