Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jesus i Dalby stenbrott

Flera tusen personer kom för att se Jesus vandra mot sin död i solnedgången i Dalby stenbrott.

Den som suttit på en klippa vid Dalby stenbrott en ljum sommarkväll vet att det inte råder någon brist på nära döden-upplevelser där. Varannan minut hisnar man till när en späd barnkropp slungar sig ner för en fyra meter hög klippa och dyker upp ur vattnet ett par sekunder senare under gälla skrik av skräckblandad förtjusning.
Men ikväll är det alltså lite korsfästelse som ska avnjutas. Kören Mixtum från Dalby församling bjuder in badkrukor och solkatter till rockoperan Jesus Christ Superstar. Publiken fyller varenda gräsplätt i sänkan framför scenen, välutrustade med picknickkorgar och solstolar. På klipporna kring sjön sitter familjer och pensionärspar och dinglar med benen över branten.
Inger och Eskil Oknelid från Höllviken har placerat sig mitt framför bashögtalaren intill scenen.
– Vi hade med badgrejer, men här sitter vi så bra, säger Eskil Oknelid.
Paret har sett musikalen innan.
– Det är bra låtar och en fascinerande historia, oavsett om man tror på Gud eller inte, tycker Eskil Oknelid.
På andra sidan scenen står Mimmi Rooth och sminkar sig. Hon sjunger i altstämman och är lite nervös inför spelningen.
– Jag tycker bäst om slutlåten. Det är så mycket glädje och glitter och lycka, säger hon, och tillägger att den utspelar sig precis innan Jesus ska korsfästas.
En stund av förvirring infinner sig i körgänget sedan denna musikalvärldens ständiga paradox uppdagats.
– Varför är vi så glada i sista låten egentligen?
– För att han återuppstår sen, föreslår en.
– Nej, det är en hånfull glädje, tror någon annan.
Men för Mimmi Rooth har glädjen i sista låten en personlig betydelse just ikväll.
– Det här är sista gången vi sjunger den här musikalen tillsammans. Och det har varit så fantastiskt roligt, särskilt att få jobba med de professionella sångarna.
Jesus Christ Superstar är Mixtums största satsning hittills. Kören, som började för några år sedan med en liten grupp tonåringar i Dalby församling som ville sjunga stämsång, har vuxit till en stor kör för unga vuxna, som blandar gospel, pop och klassiskt. För Jesus Christ Superstar har de hyrt in professionella sångare och musiker.
– Vi har jobbat väldigt intensivt med den hela våren inför påskveckan i Dalby kyrka, säger Anita Andersson, körledare.
– Sedan var Sommarlund sugna på att ha den i Dalby stenbrott. Det känns fantastiskt, vilken miljö att vara i, säger hon, men tillägger att hon oroat sig för regn hela sommaren.
Joakim Henriksen är bas och sjunger tillsammans med resten av stämman den "genomonde" översteprästen Kaiafas repliker.
– Vi sjunger mycket på gudstjänster annars, så man kan historian i Bibeln. Det som är spännande med den här musikalen är att den lyfter fram Jesus som människa. Han är inte gudomlig i musikalen, han utför inga mirakel, säger han, innan han smiter iväg för att klä om till något mer ondskefullt.
En stund senare drar ett olycksbådande gitarriff över nejden. Män i svarta kåpor banar sig fram genom publiken. Jesus äntrar scenen, iförd vitt, och förklarar att han ska dö.
På en solvarm klippa en bit bort ler Elisabeth Önnebo förtjust mot sin dotter Kerstin.
– Jag skulle ha sett den i våras, men då var det fullt, så jag är jätteglad att de sätter upp den här. Det är så fin sommarstämning, säger hon.

Kören Mixtum

Kören Mixtum tillhör Dalby församling och startade för fem år sedan. I dag är det en kör med 35 medlemmar i åldern 18-26 år. Repertoaren består av både profana som sakrala sånger, ofta i arrangemang för åtta till tio stämmor.
Gå till toppen