Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vad hände med Sjögren?

Jag försöker studera hans steg när Lundahandbollens största kontringsspecialist Sten Sjögren leder oss in i sin och hustrun Maj-Lis Sjögrens jättevilla intill skogen och Revingevägen. Hans morgonskor försvårar en jämförelse mellan nu och då.

Håret är gråare. Annars är det inte mycket i hans fysik som avslöjar att det är nitton år sedan han slutade som elitspelare.
Uppspelt tar jag upp hur fågelsång är det enda som tränger igenom tystnaden här. Sten Sjögren rycker på axlarna. Inget han tänkt på. Samtidigt är han glad åt att ha förverkligat sin dröm att få bo i avskildhet, på en skogstomt utanför Södra Sandby. Familjen flyttade hit för fem år sedan. Villan på 250 kvadratmeter är arkitektritad, byggd i sten.
I huset väntar en överraskning. Medan kaffet sätts på ombeds vi vänta i första rummet till vänster. Väl runt hörnet stirrar trettio döda vilddjur från väggarna. Medan intrycket smälts snubblar jag på en klump vid fötterna. Det är huvudet på en nordamerikansk svartbjörn.
Min puls går i taket och jag drar reflexmässigt upp ena foten. Kaffet dricker vi i köket.
Jakt är något den förre handbollsstjärnan började med redan när han blev myndig och gammal nog för att ha vapen. Många jaktresor har det blivit: till Namibia, Sydafrika, Kanada, Alaska bland annat. Intresset hjälpte honom i karriären. Under säsongerna med hård träning och många matcher och hela tiden press på sig själv att utvecklas så var det skönt att komma ut i skogen med vapen och koncentrera sig på något annat. Till nästa träningspass var de mentala energidepåerna fulladdade igen.
Den som vill få Sten Sjögren att slå sig för bröstet om den egna handbollskarriären möter en utmaning. (Som exempel: På frågan om vilket år han utsågs till Årets idrottsskåning svarar han att han inte kommer ihåg eftersom alla medaljer är nedpackade någonstans.) Fast en observation har han glasklar för sig – just den konstanta egna viljan att förbättras oavsett hur mycket arbete det krävde.
– Jag mötte hur många som helst som hade potentialen men som inte lade ned tiden som krävs, säger han.
Själv lade han ned tiden som krävdes. Det har han blandade känslor kring i dag. Tillbaka på parkettgolvet med stirrande antiloper, älgar och snögetter ständigt i blickfånget intar Sten Sjögren sitt skarpaste tonläge under vårt 90 minuter långa samtal.
– Ur familjens perspektiv var det åt helvete under de åren. Jag var bara hemma någon timme här och där mellan träningar. Vid bortamatcher kunde jag vara borta i två dagar. Vi spelade mycket i Europa med Lugi också, plus landslagsturnéerna som kunde vara i flera veckor. Halva åren var jag knappt hemma alls.
Har dina barn tagit upp den tiden i efterhand?
– Nej inte riktigt. Jag får tacka min fru som höll ihop allt.
1994, när hans barn var fyra och sju år, slutade han med en lättnads suck i Lugi och blev spelande tränare i Skurup. Karriären som handbollstränare fortsatte till 2006.
Då var han trött på att stå i en idrottshall. Karriärens höjdpunkter kom med Lugis SM-guld 1980 och VM-guldet 1990. Även det sistnämnda tackar han sin fru Maj-Lis för.
– Jag hade tackat nej till landslaget efter att ha spelat i tolv år. Vi väntade vårt andra barn till våren. VM var i februari. Men förbundskaptenen Bengt Johansson fortsatte att ringa. Det blev en följetong. Någon vecka före VM pratade jag med min fru som sa att åker du inte nu så ångrar du dig. Så jag sa ja.
Väldigt otippat så vann Sverige mästerskapet. För det fick laget Radiosportens Jerringpriset men inte Svenska Dagbladets bragdguld – det gick till Stefan Edberg för andra gången. Upprördheten över det gör han inga försök att dölja.
Nu arrangerar han jaktresor. Åtta till tio gånger per år far han iväg med beväpnade grupper – ”allt från bönder till direktörer” – till Nordamerika, Afrika och Asien.

Sten Sjögren

Ålder: 56 år.
Familj: Hustrun Maj-Lis, barnen Sanna och Rasmus och barnbarnen Malte och Algot.
Bor: Utanför Södra Sandby.
Gjorde då: En av Sveriges genom tiderna främsta handbollsspelare. Spelade som högernia, sedan kantspelare i Lugi fram till 1994.
Gör nu: Arrangerar jaktresor.

Karriären i korthet

1974: Kom som 17-åring med i Lugis A-trupp.

1980: SM-guld med Lugi.

1990: VM-guld.

1994: Slutar i Lugi. Blir spelande tränare för Skurup.

1997: Lämnar Skurup och börjar träna Olympic Viking i Helsingborg.

1997: Är inte längre elitseriens meste målgörare genom tiderna med sina 1 530 mål. Erik Hajas från Guif går om – i bortamatchen mot Lugi.

1999: Blir tränare i Ystads IF.

2002: Blir tränare för Lugis juniorlag.

2004: Blir ungdomstränare för Stavsten i Trelleborg. Året efter börjar han träna A-laget.

2006: Slutar som tränare i Stavsten.

Totalt gjorde Sten Sjögren 1 790 mål på 432 matcher för Lugi.

Gå till toppen