Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ericsson satsar i Lund

Uppdelningen av ST-Ericsson är genomförd. Nu pratar den nye chefen om Lund som huvudkontoret och facket talar om framtidstro.

Bild: Arkivfoto: Emma Larsson
I fredags blev uppdelningen av ST-Ericsson formellt klar. Med sammanlagda förluster på mer än 20 miljarder kronor går ägarna, Ericsson och ST Microelectronics, nu åt skilda håll.
Lund blir huvudort för Ericssons utveckling av radiomodem, den del i smarta telefoner och surfplattor som kopplar upp dem mot telenätet, med drygt 800 anställda och konsulter. Totalt sysselsätter modemverksamheten ytterligare cirka tusen personer i framförallt Tyskland, Kina och Indien.
Mats Norin, sedan ett år teknisk chef på ST-Ericsson, blir chef för modemsegmentet inom Ericsson. Han pekar på samarbetet med universitetet och talar om en väldigt etablerad verksamhet med traditioner i Lund.
– Vi ser det som huvudkontoret för modemverksamheten och har inga planer att flytta på det.
Det faktum att Ericsson förra året satte av 3,3 miljarder kronor för omstruktureringen och därutöver räknar med att verksamheten kommer att kosta koncernen en halv miljard bara det fjärde kvartalet i år ser Mats Norin som ett tecken på den nygamla ägarens engagemang.
– Ericsson har redan lagt ner väldigt mycket energi och pengar i joint venture-bolaget. Hade man inte trott på det här hade man inte fortsatt investera.
Per Fryking, klubbordförande för Unionen på företaget i Lund, säger att omvandlingen av bolaget gått snabbt men att företaget varit generöst i de avgångsvederlag som erbjudits. Och han tror att de flesta uppfattar övergången till Ericsson som något positivt efter en turbulent tid.
– Det är en framtidstro, många uppfattar Ericsson som en stabil ägare. Men fortfarande är det väldigt tufft, det är mycket som ska bevisas från vår sida.
Ericssons modemsegment har i dag inga produkter på marknaden. De som fanns inom ST-Ericsson följer med över till ST-Microelectronics. Men målsättningen är att bli topp tre på marknaden.
– Vi är i ett intensivt utvecklingsskede. Vi har så bra teknik och så bra kundrelationer att det är fullt möjligt att bli en topp tre-spelare, säger Mats Norin.
Ett och ett halvt till två år har den nya verksamheten på sig, sedan ska en avstämning göras.
– Så lång tid tar det att få fram produkter och få ut dem till kunderna. Då kan vi konstatera om det här blev succé eller inte, säger Mats Norin.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen