Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Familjen har gjort verklighet av sin seglardröm

De kastade loss och lämnade vardagens ekorrhjul för att segla på de sju haven.
Familjen Hammarberg njuter av att leva sitt drömliv. Men oroar sig över insikten de fått av att lämna vardagen.

Linda Hammarberg har fått låna sin båtgrannes telefon inför intervjun. Tillsammans med sin familj befinner hon sig just nu på den franska ön Réunion som ligger i Indiska oceanen, utanför Madagaskar. Det är tre år sedan hon, maken och deras två barn kastade loss och lämnade jobb, förskolor och vänner i Malmö för att segla jorden runt.
Och det ska sägas direkt: det här var ingen idé som uppstod efter ett extra slitigt år i ett snöblaskigt Malmö. Att göra en jorden-runt-segling och lämna vardagen har varit parets gemensamma dröm i över tio år. Segelbåten har utgjort familjens hem och bostad under flera år och sedan Linda och Ludvig Hammarberg blev ett par har varje sommar tillbringats ute på havet tillsammans med barnen.
– Trots att vi alltid vetat att vi skulle göra det här – och sparat varenda krona för att göra det möjligt – var det svårt att faktiskt komma iväg. För det kommer aldrig någon perfekt tidpunkt att bryta upp. Den där ultimata tajmingen på jobbet kommer aldrig.
Så under sista sommarledigheten före avsegling bestämde de bara ett datum.
– Det var saker på båten som vi inte var riktigt klara med när det var dags för avfärd men det löste sig under seglatsens gång. Oavsett vad man ska göra är det nog beslutet att faktiskt bestämma ett datum då det ska bära av som är svårast, säger Linda Hammarberg.
Kap Verde, Australien, Papua Nya Guinea. Länder har avlöst varandra och däremellan, långa perioder ute på världshaven.
Tre år har gått. Utan jobb. Utan ständiga pusslanden av hämtning och lämning på förskolan. Utan kollegor, vänner.
Linda Hammarberg börjar skratta som svar på frågan om de känner att de har fått mer tid över för sig själva och familjen.
– Som småbarnsförälder har du ingen tid för dig själv. Oavsett om du är hemma, på semester eller befinner dig på en jorden-runt-segling. Vi hade en föreställning om att vi skulle ha mer tid som inte var fylld med aktiviteter eller saker vi måste göra, fler lata dagar i hängmattan helt enkelt. Saken är att vi är ju med våra barn dygnet runt. De går ju inte på förskola utan vi lever tillsammans på båten, ständigt och jämnt. Och sedan behöver saker fixas och lagas med båten, det ska handlas och lagas mat och så vidare.
Däremot menar Linda Hammarberg att de inte känner sig lika stressade och otillräckliga som de gjorde hemma i Malmö.
De har sytt tygdockor, tillverkat leksaker av kartong och täljt saker.
– Vi är närvarande med barnen helt enkelt. På en båt är du utelämnad till det sällskap som finns där. Vi umgås med våra barn på ett sätt som vi aldrig hade tid till att göra hemma. Där fick barnen hänga med när vi skulle göra ärenden eller handla. Och så stannade vi till i en park i en halvtimme så de fick leka innan vi gick hem. Att sy på en tygdocka under flera dagar i rad fanns ju inte på kartan att vi skulle göra hemma.
Linda och Ludvig Hammarberg tycker att barnen är mer harmoniska nu än vad de var hemma. Bråken är färre och Linda och hennes man har mer tid att förklara saker och ting för barnen, vilket leder till färre missförstånd. När familjen har legat i hamn under en längre period börjar barnen tjata om när de ska ut och segla igen. Att barnen skulle ha långtråkigt under seglingen är inte ett problem.
Även relationen mellan Linda och Ludvig Hammarberg har blivit tajtare. Att förverkliga en gemensam dröm som de båda har kämpat för har gjort dem starka.
Samtidigt är det just det här med drömmen de lever, som de oroar sig lite för. För vad händer härnäst?
– Under hela vårt förhållande har vi jobbat mot det här målet. Trots att det har känts motigt i vardagen har vi haft den här resan att längta till. Hur ska det gå nu när vi kommer hem, det funderar vi på, berättar Linda Hammarberg.
Prioriteringarna i livet har förändrats för familjen. Att jobba heltid och stressa mellan skola och fritidsaktiviteter är inte ett alternativ. Samtidigt vet de hur lätt det är att dras in i ekorrhjulet igen. Och Linda Hammarberg kommer in på den enskilt största insikten de fått under de här tre åren.
– Vi har tillbringat lång tid i världsmetropolen Sydney där folk jobbar mycket och siktar mot att göra karriär. Vi har umgåtts med människor från alla möjliga samhällsskikt i vitt skilda länder och kulturer. Och jag lovar dig, ingenstans är folk så stressade och känner att de har så lite tid som i Sverige. Det är hemskt. Men sant.
Det har gjort att Linda och Ludvig Hammarberg undrar över om fröet till nästa gemensamma dröm som försiktigt har börjat gro kommer att kunna förverkligas. Pengarna börjar ta slut, och barnen ska börja skolan. Tanken är därför att återvända till Sverige, sälja båten och köpa ett litet hus någonstans.
– Vi är vana vid att leva enkelt, och hoppas därför ha råd att jobba lite mindre. Målet är att skapa oss en vardag som vi trivs med för stunden, istället för att hela tiden sträva efter något annat. Frågan är om det är möjligt. Vi får se när vi återvänder och har landat lite.

Mary af Rövarhamn

Familjens resa över de sju haven med segelbåten Mary af Rövarhamn går att följa på deras blogg symary.com.
Gå till toppen