Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmare slutar efter hot

Filmaren Thor-Björn Bergman har slutat göra filmer om sexuella övergrepp. Efter att ha tagit emot flera hot fick han nog.

Bild: Foto: Scanpix
Filmaren, producenten och tidigare Malmöbon Thor-Björn Bergman är initiativtagare till projektet Army of survivors som sprider kunskap om sexuella övergrepp. Han har även producerat flera filmer om övergrepp och dess konsekvenser som folk har kunnat se på en webbsajt och i informationssyfte på arrangerade visningar runtom i Sverige.
Nu har han bestämt sig för att sluta med allt som har med film och frågor kring sexuella övergrepp att göra. Anledningen är att han har fått ta emot hotfulla samtal och brev.
Han har anklagats för att göra osanna filmer, för att hänga ut oskyldiga människor och för att okritiskt ta parti för mammorna i vårdnadstvister.
I maj fick han ett brev med budskapet att en nära anhörig skulle dö om han fortsatte med sina lögnaktiga filmer. Det fick honom till sist att lägga av.
– Det känns oerhört tråkigt att de här svarta, mörka makterna ska få rätt, säger han.
Nu ska han istället göra filmer om barn och skapa en webbsajt där barns och ungdomars röster ska höras.
– I och med att filmerna finns kvar och inget är gjort i onödan känns det bättre. Jag fortsätter jobba inom området, men det är aldrig roligt att man blir skrämd eller hotad till tystnad, säger han.
Projektet Army of survivors fortsätter utan Thor-Björn Bergman.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen