Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Körkortet följer plånboken

Det är stora skillnader mellan antalet körkortsinnehavare bland de skånska kommunerna. Kortet har blivit en klassfråga, enligt forskare.

I Vellinge kommun är det en väldigt stor andel av invånarna som har körkort. Här övningskör Matilda Sandgren.Bild: Foto: Henrik Rosenqvist
Sverige har idag en hel flora av körkort med olika behörighet, från EU-moped till tung lastbil. Vi har valt att titta på B-körkortet, det vanligaste körkortet som framförallt ger behörighet att köra personbil. I Vellinge kommun har 93 procent av alla kommuninvånare som fyllt 18 år B-körkort. I Malmö, som ligger lägst i Skåne, har 70 procent av invånarna över 18 år ett sådant körkort.
De sex skånska kommuner som har störst andel körkortsinnehavare har även en annan sak gemensam: allihop är lite mindre orter med attraktiva lägen vid Öresund och en stor andel välutbildade höginkomsttagare. En annan kategori med hög andel körkortsinnehavare är landsbygdskommuner i Skånes inland, där det är viktigt att ha körkort och bil för att kunna ta sig dit man vill. Sjöbo, Svedala och Bromölla är typiska exempel.
Orterna som ligger i botten av tabellen är städer med lägre utbildningsnivå och en större andel utlandsfödda.
Transportstyrelsens körkortsregister visar även mycket stora skillnader mellan de skånska kommunerna i andelen unga mellan 18 och 25 år som har körkort.
Statistiska Centralbyrån har tagit fram statistik som visar att benägenheten att ta körkort kan kopplas både till utbildningsnivå och etnicitet. Personer utan avslutad gymnasieutbildning har lägst andel körkort, medan de som har en yrkesinriktad gymnasieutbildning ligger i topp.
Bland unga vuxna som är födda i Sverige är det betydligt vanligare med körkort än bland jämnåriga som är födda utomlands.
Osby kommun har idag störst andel - 68 procent - av unga mellan 18 och 25 år med körkort, tätt följd av Bromölla och Sjöbo. Därefter kommer Båstad och Vellinge samt Ängelholm, där 65 procent av de unga har körkort.
I botten ligger Burlöv och Landskrona, där bara 41 procent, eller fyra av tio av de unga mellan 18 och 25 har körkort. Malmö är trea från botten med 45 procent.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen