Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naket hos Vendels matrum

Kocken Anders Vendel marknadsför sin restaurang i Lund med kvinnor i underkläder. Själv tycker han att bilderna ska betraktas som konst.

Kocken Anders Vendel.Bild: Arkiv: Hussein El-Alawi
Restaurangägaren och kocken Anders Vendel har lagt ut bilder på halvnakna kvinnor på sin öppna Facebooksida. Den ena bilden föreställer fyra kvinnor och en man i ett restaurangkök. Kvinnorna har stringtrosor, strumpebandshållare och svarta nylonstrumpor på sig. Mannen är påklädd och håller en purjolök i handen. Den andra bilden visar fyra kvinnor bakifrån som tittar på en målning på ett museum. Tre av dem har dragit ner sina trosor så att rumporna syns. På bilderna står det "Vendels matrum" och i anslutning till dem: "Vi öppnar igen den 21 aug!".
– Om folk gillar det eller inte det är upp till var och en. Men för mig är det konst. Sen får man uppfatta det som man vill, om det är provocerande eller inte, säger Anders Vendel.
Bilderna har också visats på en skärm i entrén till restaurangen. Varje vecka visas en ny bild och motiven varierar.
– Det är inte för att det ska vara naket, utan det är mer för att det ska vara roliga bilder som passar in och som är lite annorlunda. Jag har också lagt dem på min privata Facebook för mina vänner. Det är inte restaurangens Facebooksida.
På vilket sätt tycker du att din restaurang ska förknippas med de här bilderna?
- Man får väl säga att det är modern konst. Lite oväntat, vilket maten kanske också är. Så jag tycker att det finns en röd tråd.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det finns väl någon som har reagerat på att det skulle vara sexistiskt eller liknande. Det är upp till dem i så fall. Det är inte min tanke i alla fall och jag tycker absolut inte det.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen