Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ökat utbud snarare än höjda hyror

Ett kraftigt ökat utbud, högre hyror i Lund men mindre höjningar i Malmö. Så ser marknaden ut för andrahandsbostäder ut sedan den nya lagen om uthyrning av bostadsrätter trädde i kraft.

Barbro Engman på Hyresgästföreningen varnade för en chockhöjning av hyror.Bild: Eva Dalin
”Hyrorna för andrahandsbostäder i Malmö kan öka med upp till 80 procent”, varnade Hyresgästföreningens ordförande inför lagändringen som trädde i kraft i februari i år.
Lagen innebär att bostadsrättsägare som hyr ut i andra hand kan ta ut betydligt mer i hyra och infördes den första februari.Hyresgästföreningens farhågor har inte besannats.
I Malmö har andrahandshyrorna för ettor i genomsnitt ökat med omkring 100 kronor under andra kvartalet i år jämfört med samma tid förra året (genomsnittshyran är nu 4 250 kronor). Tvårumslägenheterna har blivit 200 kronor billigare (genomsnittlig månadshyra: 6 180 kronor).
Det visar statistik över utannonserade andrahandslägenheter på Blocket. Statistiken utgår från det pris som uthyraren har begärt i annonsen. Totalt annonserades 1 536 lägenheter i Malmö under andra kvartalet, en ökning med 35 procent.
I Lund har den genomsnittliga hyran för ettor ökat med 115 kronor för ettor (genomsnittshyra: 4 075 kronor) och 519 kronor för tvåor (genomsnittshyra: 6 103 kronor). Utbudet har ökat med elva procent.
Vad det ökade utbudet i Malmö och Lund beror på finns det inget klart svar på. Det kan bero på den nya lagen men det kan också bero på att allt fler har svårt att få sålt sina bostäder och väljer att hyra ut dem i väntan på bättre tider:
– Vi har många danska kunder som flyttat tillbaka till Danmark och som nu vill hyra ut sina svenska lägenheter eftersom de har svårt att få dem sålda, säger Maria Lennman, vd på Bostad direkt, som förmedlar 8 000 andrahandslägenheter per år i storstäderna.
I både Malmö och Lund har genomsnittspriset för treor som annonserats ut på Blocket ökat med omkring 20 procent men utbudet på Blocket har varit för litet för att det ska gå att dra några slutsatser av det.
– Men man kan tänka sig att treor och ännu större lägenheter är eftertraktade eftersom unga personer ofta vill dela en större lägenhet för att få lägre hyra, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.
Barbro Engman, hyresgästföreningens ordförande, tycker inte att hon överdrev farhågorna med den nya lagen när hon varnade för 80-procentiga hyreshöjningar.
– Vår jämförelse byggde på vad det är möjligt att ta ut för en andrahandsbostad med de nya reglerna jämfört med vad man lagligen fick ta ut enligt de gamla reglerna. Det är svårt att utgå från Blockets statistik eftersom de lägenheter som annonserades ut innan lagändringen ofta hade hyror som var betydligt högre än vad regelsystemet tillät, säger Barbro Engman.
Utbudet har ökat efter lagändringen, vad tycker du om det?
– Det är bra att folk får tak över huvudet. Men det är en andrahandslösning på ett förstahandsproblem.
Störst effekt verkar lagändringen ha fått på den överhettade bostadsmarknaden i Stockholms innerstad. Där har hyrorna för ettor, de mest eftertraktade bostäderna, stigit med omkring 20 procent i genomsnitt. Men även där finns det gränser för hur mycket folk är beredda att betala.
– Jag tror att om ett halvår ligger hyresnivåerna på samma nivåer som innan lagändringen, säger Maria Lennman.

Nya uthyrningsregler

Reglerna gäller från februari i år för bostadsrätter, ägarlägenheter och villor, inte hyresrätter.
Med den nya lagen har den som hyr ut rätt att sätta en hyra som ger full täckning för alla kostnader som till exempel kapitalkostnad för lån och alla driftskostnader.
Kapitalkostnaden utgår med ett schablonbelopp utifrån en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. För närvarande är riktvärdet för avkastningsräntan fyra procent.
Tidigare fick andrahandshyran inte överstiga hyran för likvärdiga hyresrätter plus 10-15 procent för möbler.
Gå till toppen