Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ottomanska riket klyver unionen

Kanske är det med viss förvåning som bilande turister på vägen mellan Split och Dubrovnik på kroatiska kusten stöter på en gräns – mitt i det nya EU-landet. Det är Bosnien-Hercegovinas två och en halv mil långa kustremsa som skär av den mest besökta delen längs med Adriatiska havet och gör Dubrovnik till egen EU-enklav i söder.

Juli och augusti betyder högsäsong vid kroatiska kusten.
För att ta sig igenom den bosniska kuststaden Neum behöver turister passera fyra gränsstationer – varav de kroatiska sedan den 1 juli utgör EU:s yttre gräns.
Från att ha varit en mycket avslappnad gränsövergång – de flesta bilar med kroatiska eller bosniska registreringsskyltar vinkades bara igenom – har Kroatien fått skärpa kontrollen och bosnier boende i området behövt skaffa särskilda gränsdokument, alternativt se till att alltid ha passet med sig.Kroater och bosnier har inte precis blivit tagna på sängen av den här situationen; gränserna drogs redan 1699 då Dubrovnik var en självständig republik och skänkte kuststräckan till Ottomanska riket för att skapa en buffertzon mellan sig själv och värsta rivalen Venedig.
För sex år sedan startade faktiskt bygget av en bro, som skulle skapa en väg runt Neum via den kroatiska halvön Peljesac. Bygget avbröts för ett år sedan när pengarna tog slut. Andra idéer har varit tunnelbyggen och inhägnade genomfartsleder. Miljöhänsyn, pengar eller sunt förnuft har avstyrt det mesta.
Kvar finns förståsden enklaste (och svåraste) lösningen – att Bosnien blir EU-medlem och gränsen tas bort. Bara att härda ut i kön till passkontrollen en sisådär tio år till.
Gå till toppen