Malmö

Vad orsakar badförbudet?

Det har återigen uppmätts höga halter av tarmbakterier i Västra hamnen. Bakteriehärden förbryllar kommunen - vem har bajsat i badet?

Solen gassar, det är 25 grader i skuggan och havsvattnet mäter behagliga 22 grader. Men något saknas i bilden av en högsommardag i Västra hamnen - det plaskar inte.
Stora skyltar säger badförbud.
För andra gången i sommar har vattenprover visat att det finns höga halter av tarmbakterier i vattnet och gatukontoret har spärrat av badplatserna.
– De här bakterierna kommer från avföring, men det kan vara både från människor och djur, säger Peter Ander på gatukontoret.
De höga bakteriehalterna i området förvånar.
– Det är väldigt ovanligt att vattnet blir dåligt i Västra hamnen. Det är djupt och rör mycket på sig, säger Ingela Gammelby, inspektör på miljöförvaltningen.
Det var den 19 juli som badplatserna längs med Sundspromenaden spärrades av första gången. Då försvann bakterierna på ett par dagar.
– Eftersom det är andra gången vattnet är otjänligt i sommar och bakterierna dessutom har spridit sig till Scaniabadet så kommer vi be gatukontoret att utreda orsaken, säger Ingela Gammelby.
Just det håller Niclas Eckhoff, miljöprovtagare, på med. På sträckan mellan småbåtshamnen och Scaniabadet har han tagit 14 vattenprover som han packar ner i en kylväska.
– Det är viktigt att proverna hålls svala så att bakterierna inte börjar växa innan vattnet kommit till labbet, säger han.
Om två dagar kan de första indikationerna på vems bajs som smutsat ner badvattnet komma, men redan nu finns det teorier.
1 Båtägarna. - Det kan vara fritidsbåtar som tömt sina avlopp längre ut i Öresund sen har avfallet drivit in. Eller så har det tömts på väg in i hamnen, säger Peter Ander på gatukontoret.
Men bland båtägarna som ligger i den lilla hamnen i början av Sundspromenaden avfärdar man den teorin.
– Nej, jag tror verkligen inte att någon båtägare tömmer i närheten av hamnen. Det är inte gott båthyfs, seglaren Henrik Littren.
I Västra hamnen finns både gratis däcktömning och toaletter att använda när man ligger i hamnen.
– Om man inte har en båt som är anpassad för däcktömning så tömmer man långt ute i sundet och då kan jag aldrig tänka mig det skulle påverka vattenkvaliteten, säger Henrik Littren.
2 Dagvattnet. Längs med hela Sundspromenaden rinner dagvattnet från hela Västra hamnenområdet ut.
– Det kan vara det vattnet som för med sig bakterierna. Då skulle de kunna vara från djur, eventuellt hundar som rör sig i området. Vi mäter på fyra ställen där dagvattnen rinner ut för att se om det kan vara anledningen, säger Peter Ander.
3 Fåglarna. – I kanalen som rinner ut vid Sundspromenaden ligger en ö där det finns ett rikt fågelliv. Bakterierna kan komma från deras avföring. Vi tar prover vi i kanalen och i utloppet, säger Peter Ander.

Det här visade proverna den 31 juli

Två typer av bakterier mäts, E coli och intestinala enterokocker, båda är tarmbakterier.
I testerna gjorda den 31 juli är det mängden av intestinala enterokocker som är för höga, gränsen går vid 300 bakterier per 100 milliliter vatten.
På Scaniabadet visar testerna 390 intestinala enterokocker och på Sundspromenaden uppmättes 450 intestinala enterokocker per 100 milliliter vatten.
Gå till toppen