Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Lämnade karriären – blev skogsmunk

För 25 år sedan tog Björn Lindeblad ett radikalt beslut.
Han lämnade näringslivet för att bli skogsmunk i Thailand.

Björn Lindeblad går nästan alltid klädd i Calvin Klein-kläder, eftersom hans bror är återförsäljare och Björn alltid får ärva hans avlagda plagg. ”Det har hänt att jag har fått kommentarer om att jag skulle vara back in business. Men så är det inte. Jag klarar mig på mina föreläsningar och har det bra, men jag håller inte hårt i mina ägodelar. Easy come, easy go.”Bild: Amelie Herbertsson
Till hälften intuition, till hälften desperation. När Björn Lindeblad sa upp sig från jobbet visste han vad han ville bort från men inte vad han letade efter.
– Jag kunde inte längre låtsas att jag tyckte att ekonomi var intressant. På morgonen brukade jag titta mig i spegeln, rätta till slipsknuten och ge mig själv ett falskt leende och säga: ”It’s show time folks.” En dag var jag tvungen att lägga korten på bordet.
Stranden är dränkt i soldis. Björn Lindeblad, 52, har utsikt över havet i sin lilla semesteretta i Falsterbo.
– När jag väl fattat beslutet att bryta upp blev jag handlingskraftig, livsavgörande beslut är vitaliserande.
Men, konstaterar han, han var 26 år, ägde ingen bostad och hade varken partner eller barn. Det var också 80-tal, en tid då han kunde känna sig säker på att få ett nytt jobb när han så behövde.
– Det krävs en tillit till livet för att alls våga, och vi har alla olika nivåer av grundtillit med oss. Jag har haft förmånen att växa upp under trygga förhållanden och visste dessutom, omedvetet någonstans i bakhuvudet, att det fanns en ekonomisk backup om allt skulle gå riktigt åt helvete, säger Björn Lindeblad.
Ett studieår och några Asienresor senare satt han ensam och hjärtekrossad på en thailändsk strand med en fråga ringande i huvudet:
– Vilken skola har jag egentligen gått i som aldrig lärde ut vad man gör när man är förtvivlad?
Det var då han för första gången knackade på porten till ett buddhistiskt center.
– Jag anmälde mig till en meditationskurs. Efter ett par dagar satt jag där och undrade var den kosmiska orgasmen var. Efter fyra dagar flydde jag, säger Björn med ett skratt.
Men någonting hade väckts.
– Jag hade länge varit så marinerad i vår värld av cynism och individualism. Det var som om något inombords bara ville det här.
Ett år senare berättade Björn Lindeblad för sin mamma att han skulle bli skogsmunk i Thailand.
– Då, 1992, var det sektvarning på det. Men mina föräldrar tog det bra och har funnits där för mig under alla år.
Björn Lindeblad gav bort allt han ägde hemma i Sverige och flyttade in i ett engelskspråkigt kloster i nordöstra Thailand.
Han skrattar till:
– Shit, jag som trodde att jag hade checkat ut insåg istället att jag hamnat i ett kollektiv med 25-30 excentriska män. Munklivet är ingen flykt. De som flyr lever väl snarare som halvalkoholiserade hippier i Goa.
Björn Lindeblad har krupit upp i meditationsställning i lägenhetens fåtölj. Efter att ha suttit med korslagda ben i tusentals timmar och avsiktligt riktat sin uppmärksamhet på andningen, i nuet, är det den ställning han är mest bekväm i.
– Vi är så uppe i våra huvuden hela tiden. Det jag nu lärde mig är att vi inte behöver följa våra tankar. Vi kan möta våra känslor i kroppen i stället. Problemet med oss västerlänningar, som vår abbot sa, är att vi inte tycker om oss själva. Nu lärde jag mig att bli vän med mig själv.
Det är lätt att rada upp kloka påståenden i ord. Och lätt att känna att de blir banala.
– De måste bli till levande kunskap för att verkligen betyda något.
Sjätte året levde han som eremit. När han vandrade tillbaka de femtio milen till klostret bar han en packning på nio, tio kilo. Det var allt han ägde.
– Det är viktigt att kunna släppa taget. Om prylar, om tankar och föreställningar. Vi tränades i att klara osäkerhet. Som munk får du inte lagra något, inte ens ett äpple till nästa dag. Vi hanterade aldrig pengar. När vi exempelvis skulle förnya våra visum reste vi utan pengar till båten vi behövde ta. Vi stod där i hamnen tills någon kom fram och hjälpte oss.
Efter sju år i Thailand flyttade Björn Lindeblad till ett kloster i England. Han började hålla i retreater och föreläsningar i Europa och Sydafrika. Men så en dag, för fem år sedan, kom plötsligt tanken: det är dags att gå vidare och flytta hem till Sverige.
– Inför det här uppbrottet hade jag mer att förlora. Jag hade ett idylliskt liv på många vis.
Från att ha levt i ett kollektiv stod han nu ensam. Han flyttade in i en liten stuga han hade fått låna av en vän och begav sig till arbetsförmedlingen. Handläggaren tittade på Björns CV och konstaterade att det såg bra ut, fram tills för tjugo år sedan. Björn gick in i en depression och mer eller mindre gömde sig för omvärlden. Men efter ett års flykt bestämde han sig för att ge sig i kast med sina nya förutsättningar och börja dela med sig av allt han lärt sig.
I dag är Björn Lindeblad en välanlitad föredragshållare runt om i landet. Och viktigast, han har hittat kärleken i sitt liv.
– Ofta stänger sig en dörr i vårt liv innan en annan har hunnit öppna sig. Då gäller det att ha tillit.
Björn Lindeblad säger att han ofta får representera en dröm om att bryta upp.
– Det är väl någonting i mina val som lockar. Men jag tror att alla människor får de lektioner de behöver i livet. Och 99,9 procent av mänskligheten behöver annat än att gå i kloster. Som att bli förälder.

En munks vardag

En dag i det thailändska kloster där Björn Lindeblad levde:
02.00-2.30: Dags att stiga upp.
03.30: Recitation och meditation tillsammans i två timmar.
05.30: En och en halv timmes vandring för att ta emot allmosor från ortsbefolkningen.
08.15: Dagens enda måltid serveras.
Därefter har munkarna fri tid fram till eftermiddagen, då de mediterar, gör yoga, läser buddhistiska texter, skriver brev eller lagar sin hydda.
15.00: Arbete i området, som att se efter skogen eller underhålla klosterbyggnaderna.
17.00: Tedags. Munkarna samlas för diskussioner och föreläsningar.
19.30: Meditation och recitation, ibland följt av ett föredrag eller en guidad meditation.
22.00–23.00: Läggdags.
Gå till toppen