Malmö

Massörer trötta på sexförslag

– Jag är så arg på dem som frågar mig om ”happy ending”.
Thailändska massörer har tröttnat på kunder som vill ha sex.

- Jag är så arg på dem som frågar mig om "happy ending", säger Pornpinum Meejaii på Salong Nong ett stenkast från Värnhem. Hon har varit massör i 27 år. Hon är diplomerad sjukgymnast och inriktat sig på medicinsk massage.
- Jag jobbar hårt och är stolt över mitt yrke, säger Pornpinum Meejaii.
Men trots det får hon flera gånger i veckan sexuella förfrågningar.
- De ringer och frågar om jag kan massera deras snoppar. Jag frågar om de vill ha "happy ending". Ja säger de då. Okej säger jag. Skynda dig och kom hit. Sen berättar jag för dem att jag har en sax här i salongen. Jag säger till dem att jag ska klippa av deras snopp och sen slänga ut den på gatan, berättar Pornpinum Meejaii.
På ytan har hon hårdnat. Hon hotar sexköparna med polisen och är inte rädd för att låta arg. Men på insidan ser det annorlunda ut.
- De tror att jag inte vet något, men jag är också människa. Jag blir ledsen in i hjärtat när de frågar så, säger Pornpinum Meejaii.
De senaste åren har alltfler thailändska massagesalonger öppnats i Malmö och finns numer i var och vartannat gathörn. Sammanlagt finns ett femtiotal salonger i Malmö. Sydsvenskan gav sig ut bland salongerna och Pornpinum Meejaiis historia upprepar sig.
Flera av salongerna har satt upp skyltar och lappar där man skriver att man inte utför "happy ending".
På en av salongerna på Stora Kvarngatan arbetar Lisa. Hon kom till Sverige för sex år sedan. I flera år hankade hon sig fram på ströjobb och som städerska. Nu är hon stolt över att äntligen lyckats starta eget.
- Jag vill hjälpa människor som har ont. Men istället kommer många och frågar mig om sex. Det händer nästan varje dag. Jag blir så ledsen, säger hon.
Vägg i vägg ligger salong Sawatdee. Här luktar det rökelse och ur en bandspelare strömmar avslappnande musik. På dörren sitter en skylt: "OBS! Endast seriös massage".
Trots skylten får massören Korapin Panyakham ofta förfrågningar om "happy ending".
- Jag är så trött på dem. Jag säger bara: Ut! Och visar dem dörren, säger Korapin Panyakham.
Ibland kommer förfrågningarna och förslagen under själva massagen.
- Då är man ensam i rummet. Det känns inte bra och ibland blir jag rädd. Tänk om de slår mig när jag säger nej, säger Korapin Panyakham.
Även inne på salong Golden Hands i Persborg får man ofta förfrågningar om sex. Här arbetar man sällan ensam eftersom man är rädd för övergrepp.
- Många frågar om "happy ending" och när vi säger nej försöker de istället prata snusk med oss. De tafsar och smeker oss och det känns inte okej, säger Kataleya Johansson som driver salongen.
- De visar ingen respekt. Jag tror att det beror på att vi är från Thailand, säger hon.
För att minska trakasserierna mot massörerna har Kataleya Johansson låtit sy upp speciella dräkter.
- Vi har försökt sy en uniform som inte ser sexig ut. Den har ingen urringning och täcker det mesta av kroppen, säger Kataleya Johansson och visar upp den svarta dräkten.
På Malmö kommuns råd- och stödteam, sexuella tjänster, känner man till problemen. I ett nystartat projekt försöker teamet nå de kvinnor som drabbas.
- De är väldigt utsatta, det är därför de sällan arbetar ensamma, säger socialsekreteraren Karin Pramberg som tillsammans med en kollega börjat med uppsökande verksamhet.
Under förrförra veckan gjorde teamet den första insatsen då man besökte fem salonger i Malmö.
- Män kommer dit och kräver sex. Bara för att det är thaikvinnor tror många män att det är fritt fram och behandla dem hur som helst, säger Karin Pramberg.
- Många av de här kvinnorna är rädda och vi försöker hjälpa dem med tolk och stöd ifall de vill göra polisanmälningar, säger hon.
De thailändska kvinnor som Sydsvenskan pratat med säger att sexhandel sker på vissa salonger i Malmö. Något som påverkar hela branschen negativt.
På Salong Nong drar Pornpinum Meejaii en djup suck.
- Egentligen är jag inte så arg över att andra salonger säljer sex. De får göra vad de vill. Men jag skäms så mycket. Jag skäms inför den thailändska kungen och jag skäms inför hela mitt folk.
Gå till toppen